Ostrá polévka s chilli a bílou ředkvičkou
Ingredience
Bobkový list |
2 ks |
Celer bulvový |
250 g |
Cibule |
1 ks |
Jalovec |
4 ks |
Libeček |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
100 g |
Pepř 4 barev |
4 kávová lžička |
Petržel kořen |
200 g |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Pórek |
250 g |
Sůl mořská |
2 polévková lžíce |
Tuřín |
200 g |
Víno růžové |
0.5 l |
Voda pitná |
1 l |
Česnek |
1 stroužek |
Česnekové máslo |
2 polévková lžíce |
Chilli omáčka |
1 kávová lžička |
Chilli paprička |
3 ks |
Cibule |
1 ks |
Kerblík |
0.5 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
200 g |
Ředkev bílá |
300 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 100 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Chilli papričky omyjeme, rozkrájíme, zbavíme semínek a pokrájíme na nudličky. Očištěné a omyté bílé ředkvičky s mrkví pokrájíme na tenká kolečka. Oloupanou cibuli s česnekem drobně pokrájíme. Z omytého kerblíku otrháme lístky a odložíme do misky.
- V hrnci na česnekovém másle postupně zpěníme cibuli s česnekem, pak přidáme mrkev s chilli, promícháme a dusíme asi 5 minut.
- Zeleninu zalijeme 1 litrem zeleninového bujonu a pomalu vaříme dalších 5 minut.
- Polévku dochutíme solí, chilli omáčkou, každou porci posypeme lístky kerblíku a podáváme.
- Zeleninový bujon [30258]:
- Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.
- V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.
- Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,
- svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.
- Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.
- Případně dochutíme solí a pepřem.