Sváteční krkonošské kyselo
Ingredience
Brambory |
4 ks |
Bujón slepičí |
0.5 kostka |
Chlebový kvásek |
500 ml |
Cibule |
1 ks |
Houby sušené |
60 g |
Kmín drcený |
2 špetka |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Smetana 12% (konzumní) |
500 ml |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
4 ks |
Voda pitná |
500 ml |
-
Doba přípravy: 8 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Sušené houby namočíme do 300 ml vody a necháme nabobtnat, brambory oloupeme a nakrájíme na kostky, vajíčka uvaříme natvrdo, cibuli jemně nakrájíme.
- V hlubším rendlíku zpěníme na tuku cibuli, poté k ní přimícháme houby i s vodou, v níž byly namočené, přidáme špetku soli, kmín, rozdrobenou bujonovou kostku, promícháme a vaříme zhruba čtvrt hodiny.
- Poté přidáme brambory, přilijeme 200 ml vody a vaříme, až jsou brambory téměř měkké, zašleháme do polévky kvas a polévku dovaříme. Nakonec vlijeme smetanu, necháme ji prohřát a odstavíme.
- Na talíře servírujeme vejce rozkrojené na čtvrtky a zalijeme polévkou.