Sváteční krkonošské kyselo

Ingredience


Brambory 4 ks
Bujón slepičí 0.5 kostka
Chlebový kvásek 500 ml
Cibule 1 ks
Houby sušené 60 g
Kmín drcený 2 špetka
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Smetana 12% (konzumní) 500 ml
Sůl 1 kávová lžička
Vejce slepičí 4 ks
Voda pitná 500 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Sušené houby namočíme do 300 ml vody a necháme nabobtnat, brambory oloupeme a nakrájíme na kostky, vajíčka uvaříme natvrdo, cibuli jemně nakrájíme.
  2. V hlubším rendlíku zpěníme na tuku cibuli, poté k ní přimícháme houby i s vodou, v níž byly namočené, přidáme špetku soli, kmín, rozdrobenou bujonovou kostku, promícháme a vaříme zhruba čtvrt hodiny.
  3. Poté přidáme brambory, přilijeme 200 ml vody a vaříme, až jsou brambory téměř měkké, zašleháme do polévky kvas a polévku dovaříme. Nakonec vlijeme smetanu, necháme ji prohřát a odstavíme.
  4. Na talíře servírujeme vejce rozkrojené na čtvrtky a zalijeme polévkou.