Celerová polévka s drožďovými knedlíčky

Ingredience


Bujón slepičí 1 ks
Celer bulvový 220 g
Cibule 1.5 ks
Droždí 60 g
Kmín mletý 1 špetka
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mléko plnotučné 3 polévková lžíce
Olej rostlinný 2 polévková lžíce
Paprika mletá sladká 0.5 kávová lžička
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Strouhanka 200 g
Sůl 1 kávová lžička
Vejce slepičí 3 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Celou cibuli jemně nakrájíme, celer očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle, pokrájíme půlku další cibule a dáme stranou, petrželovou nať jemně posekáme.
  2. V silnostěnném hrnci na másle zpěníme pokrájenou celou cibuli, přidáme nastrouhaný celer a mícháme, dokud celer nezezlátne. Poté vlijeme 1,5 vody, 3/4 lžičky soli, slepičí bujon a vaříme na mírném plameni.
  3. V mezičase připravíme knedlíčky. Půlku cibule zpěníme na oleji, přidáme rozdrobené droždí, mletý kmín a za stálého míchání smažíme, dokud droždí nezezlátne. Hotové droždí necháme v misce zchladnout, vsypeme strouhanku, mletou papriku, 1/4 lžičky soli, rozšlehané vejce a tolik mléka, aby vznikla hutná hmota. Z ní na prkénku posypaném strouhankou tvoříme malé knedlíčky. Vkládáme je do vroucí polévky a vaříme asi pět minut. Do hotové polévky vmícháme petrželovou nať.