Celerová polévka s drožďovými knedlíčky
Ingredience
Bujón slepičí |
1 ks |
Celer bulvový |
220 g |
Cibule |
1.5 ks |
Droždí |
60 g |
Kmín mletý |
1 špetka |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mléko plnotučné |
3 polévková lžíce |
Olej rostlinný |
2 polévková lžíce |
Paprika mletá sladká |
0.5 kávová lžička |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Strouhanka |
200 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
3 ks |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Celou cibuli jemně nakrájíme, celer očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle, pokrájíme půlku další cibule a dáme stranou, petrželovou nať jemně posekáme.
- V silnostěnném hrnci na másle zpěníme pokrájenou celou cibuli, přidáme nastrouhaný celer a mícháme, dokud celer nezezlátne. Poté vlijeme 1,5 vody, 3/4 lžičky soli, slepičí bujon a vaříme na mírném plameni.
- V mezičase připravíme knedlíčky. Půlku cibule zpěníme na oleji, přidáme rozdrobené droždí, mletý kmín a za stálého míchání smažíme, dokud droždí nezezlátne. Hotové droždí necháme v misce zchladnout, vsypeme strouhanku, mletou papriku, 1/4 lžičky soli, rozšlehané vejce a tolik mléka, aby vznikla hutná hmota. Z ní na prkénku posypaném strouhankou tvoříme malé knedlíčky. Vkládáme je do vroucí polévky a vaříme asi pět minut. Do hotové polévky vmícháme petrželovou nať.