Pomerančový koláč s rozmarýnem

Pomerančový koláč s rozmarýnem - obrázek

Ingredience


Cukr moučkový 2 polévková lžíce
Máslo čerstvé 115 g
Mouka pšeničná hladká T 650 225 g
Rozmarýn sušený 2 polévková lžíce
Vejce slepičí 1 ks
Cukr krupice 175 g
Pomerančová kůra 2 kávová lžička
Pomerančová šťáva 500 ml
Rozmarýn čerstvý 2 ks
Smetana 33% (šlehačka) 120 ml
Vejce křepelčí 4 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do mísy vsypeme mouku, přidáme máslo, nasekaný rozmarýn, vše zpracujeme na drobenku. Přidáme cukr, vejce a vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a necháme asi 20 minut v chladničce.
  2. Těsto rozválíme na plát, vyložíme jím kulatou koláčovou formu. Na těsto položíme pečicí papír, posypeme fazolemi a korpus předpékáme ve středně vyhřáté troubě 10 minut. Potom papír s fazolemi odstraníme a korpus pečeme dalších 10-15 minut dozlatova.
  3. V kastrůlku svaříme pomerančovou šťávu a snítky rozmarýnu. Zlehka povaříme do zhoustnutí. Po vychladnutí šťávu přecedíme a rozmarýn odstraníme.
  4. Přecezenou šťávu prošleháme s pomerančovou kůrou, cukrem, vejci a smetanou. Směs nalijeme na korpus a koláč pečeme v troubě vyhřáté na 160 stupňů Celsia asi 35 minut do ztuhnutí náplně.
  5. Upečený koláč necháme vychladnout a až do podávání uložíme do chladničky.