Pomerančový koláč s rozmarýnem
Ingredience
Cukr moučkový |
2 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
115 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
225 g |
Rozmarýn sušený |
2 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
1 ks |
Cukr krupice |
175 g |
Pomerančová kůra |
2 kávová lžička |
Pomerančová šťáva |
500 ml |
Rozmarýn čerstvý |
2 ks |
Smetana 33% (šlehačka) |
120 ml |
Vejce křepelčí |
4 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Do mísy vsypeme mouku, přidáme máslo, nasekaný rozmarýn, vše zpracujeme na drobenku. Přidáme cukr, vejce a vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a necháme asi 20 minut v chladničce.
- Těsto rozválíme na plát, vyložíme jím kulatou koláčovou formu. Na těsto položíme pečicí papír, posypeme fazolemi a korpus předpékáme ve středně vyhřáté troubě 10 minut. Potom papír s fazolemi odstraníme a korpus pečeme dalších 10-15 minut dozlatova.
- V kastrůlku svaříme pomerančovou šťávu a snítky rozmarýnu. Zlehka povaříme do zhoustnutí. Po vychladnutí šťávu přecedíme a rozmarýn odstraníme.
- Přecezenou šťávu prošleháme s pomerančovou kůrou, cukrem, vejci a smetanou. Směs nalijeme na korpus a koláč pečeme v troubě vyhřáté na 160 stupňů Celsia asi 35 minut do ztuhnutí náplně.
- Upečený koláč necháme vychladnout a až do podávání uložíme do chladničky.