Hovězí maso s artyčoky a olivami
Ingredience
Artyčoky |
2 ks |
Česnek |
1 stroužek |
Cibulka jarní |
5 ks |
Hovězí maso zadní |
750 g |
Hovězí vývar základní |
250 ml |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Olivy černé |
100 g |
Oregano čerstvé |
2 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Protlak rajčatový |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
Víno bílé |
125 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 4 porce
- V kastrole na lžíci rozehřátého olivového oleje zprudka opečeme omyté maso, vyjmeme a necháme stranou.
- Z artyčoků odstraníme vrchní listy a lodyhu, vložíme je do misky s vodou a citronem.
- Do kastrolu přidáme ještě lžíci oleje, zahřejeme a vložíme prolisovaný česnek a oloupané rozpůlené jarní cibulky. Smažíme 2-3 minuty, přilijeme víno a povaříme 1 minutu.
- Potom přilijeme vývar, přidáme rajčatový protlak, nasekané oregano, sůl a pepř. Přivedeme k varu, vložíme opečené hovězí maso a na čtvrtky nakrájené artyčoky. Pokrm pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 40 minut.
- Chvíli před dopečením přidáme vypeckované černé olivy.
- Měkké maso nakrájíme na plátky, upravíme na talíře a obložíme zeleninou. Přelijeme omáčkou a podáváme.