Hovězí maso s artyčoky a olivami

Ingredience


Artyčoky 2 ks
Česnek 1 stroužek
Cibulka jarní 5 ks
Hovězí maso zadní 750 g
Hovězí vývar základní 250 ml
Olej olivový 2 polévková lžíce
Olivy černé 100 g
Oregano čerstvé 2 kávová lžička
Pepř černý mletý 1 špetka
Protlak rajčatový 1 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Víno bílé 125 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V kastrole na lžíci rozehřátého olivového oleje zprudka opečeme omyté maso, vyjmeme a necháme stranou.
  2. Z artyčoků odstraníme vrchní listy a lodyhu, vložíme je do misky s vodou a citronem.
  3. Do kastrolu přidáme ještě lžíci oleje, zahřejeme a vložíme prolisovaný česnek a oloupané rozpůlené jarní cibulky. Smažíme 2-3 minuty, přilijeme víno a povaříme 1 minutu.
  4. Potom přilijeme vývar, přidáme rajčatový protlak, nasekané oregano, sůl a pepř. Přivedeme k varu, vložíme opečené hovězí maso a na čtvrtky nakrájené artyčoky. Pokrm pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 40 minut.
  5. Chvíli před dopečením přidáme vypeckované černé olivy.
  6. Měkké maso nakrájíme na plátky, upravíme na talíře a obložíme zeleninou. Přelijeme omáčkou a podáváme.