Jehněčí nožičky s omáčkou
Ingredience
Bylinky čerstvé - svazek |
1 ks |
Celer - nať |
120 g |
Cibule |
180 g |
Citronová šťáva |
30 ml |
Hřebíček |
1 g |
Jehněčí nožičky |
1000 g |
Máslo čerstvé |
120 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
70 g |
Mrkev kořen |
240 g |
Pažitka |
6 g |
Pepř černý celý |
4 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
6 g |
Pórek |
200 g |
Smetana 16% (pochoutková) |
250 ml |
Sůl |
1 špetka |
Sůl hrubozrnná |
10 g |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
100 ml |
Žampiony čerstvé |
500 g |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 265 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Nožičky vložíme do hrnce se studenou vodou a přivedeme k varu. Přidáme očištěnou a pokrájenou zeleninu, sůl, pepř, bylinky, hřebíček.
- Vaříme 3 hodiny, poté nožičky i zeleninu vyjmeme na talíř a necháme vystydnout.
- Z vývaru odstraníme přebytečný tuk a necháme 60 minut zvolna vařit.
- Zahustíme jíškou ze 100g másla a mouky, přimícháme žloutky, smetanu a nasekanou petržel.
- Omáčka nesmí projít varem, protože by se srazila.
- Žampiony rozkrájíme, pokapeme citronovou šťávou, přilijeme 100 ml vody, osolíme, opepříme a přidáme 20 g másla. Zaklopené uvedeme do varu, povaříme 15 minut.
- Nožičky obereme, maso pokrájíme na menší kousky a přidáme do omáčky. Na závěr dáme do omáčky i houby, povaříme 10 minut, posypeme sekanou pažitkou a ihned servírujeme.