Jehněčí nožičky s omáčkou

Ingredience


Bylinky čerstvé - svazek 1 ks
Celer - nať 120 g
Cibule 180 g
Citronová šťáva 30 ml
Hřebíček 1 g
Jehněčí nožičky 1000 g
Máslo čerstvé 120 g
Mouka pšeničná hladká T 650 70 g
Mrkev kořen 240 g
Pažitka 6 g
Pepř černý celý 4 g
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 6 g
Pórek 200 g
Smetana 16% (pochoutková) 250 ml
Sůl 1 špetka
Sůl hrubozrnná 10 g
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Voda pitná 100 ml
Žampiony čerstvé 500 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nožičky vložíme do hrnce se studenou vodou a přivedeme k varu. Přidáme očištěnou a pokrájenou zeleninu, sůl, pepř, bylinky, hřebíček.
  2. Vaříme 3 hodiny, poté nožičky i zeleninu vyjmeme na talíř a necháme vystydnout.
  3. Z vývaru odstraníme přebytečný tuk a necháme 60 minut zvolna vařit.
  4. Zahustíme jíškou ze 100g másla a mouky, přimícháme žloutky, smetanu a nasekanou petržel.
  5. Omáčka nesmí projít varem, protože by se srazila.
  6. Žampiony rozkrájíme, pokapeme citronovou šťávou, přilijeme 100 ml vody, osolíme, opepříme a přidáme 20 g másla. Zaklopené uvedeme do varu, povaříme 15 minut.
  7. Nožičky obereme, maso pokrájíme na menší kousky a přidáme do omáčky. Na závěr dáme do omáčky i houby, povaříme 10 minut, posypeme sekanou pažitkou a ihned servírujeme.