Houbový bujon s chilli paprikou
Ingredience
Česnekové máslo |
2 polévková lžíce |
Chilli paprička |
1 ks |
Houby kozák osikový |
200 g |
Petržel kudrnka |
1 polévková lžíce |
Sůl mořská |
0.5 kávová lžička |
Celer bulvový |
150 g |
Celer - nať |
1 polévková lžíce |
Česnek |
2 ks |
Cibule |
2 ks |
Houby sušené |
150 g |
Jalovec |
3 ks |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
200 ks |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Pepř 4 barev |
4 kávová lžička |
Petržel kořen |
100 g |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Sůl |
2 kávová lžička |
Tymián čerstvý |
1 polévková lžíce |
Voda pitná |
1.5 l |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 70 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Čerstvé kozáky osikové očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky.
- Omyjeme chilli papričku, rozkrojíme a zbavíme semínek, pak ji drobně pokrájíme.
- Petrželku kudrnku omyjeme a drobně pokrájíme.
- V hrnci rozpustíme česnekové máslo a pokrájené houby s chilli papričkou podusíme, zalijeme 1 litrem houbového bujonu a vaříme při mírné teplotě 8-10 minut.
- Bujon dosolíme podle chuti mořskou solí, posypeme pokrájenou petrželkou a podáváme.
- Bujon z hub [30579]:
- Sušené lesní houby namočíme do studené vody minimálně na 15 minut. Pak houby scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou.
- Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Omyjeme čerstvý tymián, petrželovou a celerovou nať a natě svážeme.
- Rozpůlenou cibuli a pokrájenou zeleninu krátce podusíme v hrnci na rozpáleném oleji s máslem, pak přilijeme 1 ½ litru vody. Přidáme houby, svazek bylinkových natí, 3 zrnka jalovce, sůl a jednu lžičku celého pepře 4 barev.
- Vaříme 1 hodinu tak, aby polévka jen probublávala.
- Uvařený vývar necháme vychladit, pak odstraníme omastek a scedíme přes síto - takto získáme čistý houbový bujon, který ohřejeme a podáváme.
- Houbový bujon použijeme k uvaření polévek různých variací.