Houbový bujon s chilli paprikou

Ingredience


Česnekové máslo 2 polévková lžíce
Chilli paprička 1 ks
Houby kozák osikový 200 g
Petržel kudrnka 1 polévková lžíce
Sůl mořská 0.5 kávová lžička
Celer bulvový 150 g
Celer - nať 1 polévková lžíce
Česnek 2 ks
Cibule 2 ks
Houby sušené 150 g
Jalovec 3 ks
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mrkev kořen 200 ks
Olej olivový 2 polévková lžíce
Pepř 4 barev 4 kávová lžička
Petržel kořen 100 g
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Sůl 2 kávová lžička
Tymián čerstvý 1 polévková lžíce
Voda pitná 1.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Čerstvé kozáky osikové očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky.
  2. Omyjeme chilli papričku, rozkrojíme a zbavíme semínek, pak ji drobně pokrájíme.
  3. Petrželku kudrnku omyjeme a drobně pokrájíme.
  4. V hrnci rozpustíme česnekové máslo a pokrájené houby s chilli papričkou podusíme, zalijeme 1 litrem houbového bujonu a vaříme při mírné teplotě 8-10 minut.
  5. Bujon dosolíme podle chuti mořskou solí, posypeme pokrájenou petrželkou a podáváme.
  6. Bujon z hub [30579]:
  7. Sušené lesní houby namočíme do studené vody minimálně na 15 minut. Pak houby scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou.
  8. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Omyjeme čerstvý tymián, petrželovou a celerovou nať a natě svážeme.
  9. Rozpůlenou cibuli a pokrájenou zeleninu krátce podusíme v hrnci na rozpáleném oleji s máslem, pak přilijeme 1 ½ litru vody. Přidáme houby, svazek bylinkových natí, 3 zrnka jalovce, sůl a jednu lžičku celého pepře 4 barev.
  10. Vaříme 1 hodinu tak, aby polévka jen probublávala.
  11. Uvařený vývar necháme vychladit, pak odstraníme omastek a scedíme přes síto - takto získáme čistý houbový bujon, který ohřejeme a podáváme.
  12. Houbový bujon použijeme k uvaření polévek různých variací.