Holubí bujon s rozmarýnem

Ingredience


Olej olivový 1 polévková lžíce
Pepř bílý 2 špetka
Rozmarýn čerstvý 0.5 polévková lžíce
Celer bulvový 100 g
Celer - nať 0.5 polévková lžíce
Cibule červená 2 ks
Holub 1 kg
Jalovec 3 ks
Máslo čerstvé 0.5 polévková lžíce
Mrkev kořen 150 g
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Petržel kořen 100 g
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Sůl mořská 2 polévková lžíce
Víno bílé 0.5 l
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Rozmarýn omyjeme, osušíme a prsty rozdělíme na menší kousky.
  2. V hrnci si rozehřejeme olivový olej a rozmarýn krátce orestujeme, přilijeme 1 l holubího bujonu a přivedeme k varu, zmírníme teplotu a pomalu vaříme 15 minut.
  3. Dochutíme bílým pepřem a podáváme.
  4. Bujon z holoubat [30620]:
  5. Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.
  6. V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.
  7. Poté k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 l bílého vína, 1 l vody, 1 lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.
  8. Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.
  9. Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem.
  10. Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce), potom z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.