Holubí bujon s rozmarýnem
Ingredience
Olej olivový |
1 polévková lžíce |
Pepř bílý |
2 špetka |
Rozmarýn čerstvý |
0.5 polévková lžíce |
Celer bulvový |
100 g |
Celer - nať |
0.5 polévková lžíce |
Cibule červená |
2 ks |
Holub |
1 kg |
Jalovec |
3 ks |
Máslo čerstvé |
0.5 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
150 g |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Petržel kořen |
100 g |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Sůl mořská |
2 polévková lžíce |
Víno bílé |
0.5 l |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 75 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Rozmarýn omyjeme, osušíme a prsty rozdělíme na menší kousky.
- V hrnci si rozehřejeme olivový olej a rozmarýn krátce orestujeme, přilijeme 1 l holubího bujonu a přivedeme k varu, zmírníme teplotu a pomalu vaříme 15 minut.
- Dochutíme bílým pepřem a podáváme.
- Bujon z holoubat [30620]:
- Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.
- V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.
- Poté k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 l bílého vína, 1 l vody, 1 lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.
- Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.
- Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem.
- Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce), potom z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.