Holubí bujon s kukuřicí

Ingredience


Olej olivový 3 polévková lžíce
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Rozmarýn čerstvý 0.5 polévková lžíce
Sůl 1.5 kávová lžička
Zeleninová směs mexická - Bonduel 200 g
Celer bulvový 100 g
Celer - nať 0.5 polévková lžíce
Cibule červená 2 ks
Holub 1 kg
Jalovec 3 ks
Máslo čerstvé 0.5 polévková lžíce
Mrkev kořen 150 g
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Petržel kořen 100 g
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Sůl mořská 2 polévková lžíce
Víno bílé 0.5 l
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mexickou mraženou směs s kukuřicí propláchneme pod tekoucí vodou.
  2. Čerstvý rozmarýn omyjeme, osušíme a pokrájíme nadrobno.
  3. V hrnci si rozehřejeme olivový olej a rozmarýn krátce orestujeme, přidáme zeleninu, promícháme a společně dusíme asi 4 minuty. Přilijeme 1 l holubího bujonu a přivedeme k varu. Zmírníme teplotu a pomalu vaříme 15 minut.
  4. Dochutíme bílým pepřem, solí a podáváme.
  5. Bujon z holoubat [30620]:
  6. Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.
  7. V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.
  8. Poté k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 l bílého vína, 1 l vody, 1 lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.
  9. Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.
  10. Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem.
  11. Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce), potom z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.