Kořeněná zelňačka s houbami
Ingredience
Celer bulvový |
60 g |
Česnek |
4 stroužek |
Cibule |
2 ks |
Houby sušené |
30 g |
Klobása ostravská |
250 g |
Majoránka |
1 kávová lžička |
Mouka pšeničná hladká |
50 g |
Mrkev kořen |
60 g |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Petržel kořen |
60 g |
Sádlo škvařené |
50 g |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Voda pitná |
2 l |
Zelí kysané |
240 g |
Vepřová plec |
300 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Maso očistíme, zelí překrájíme, zeleninu oloupeme, česnek utřeme se špetkou soli, cibuli nakrájíme najemno. Ve vodě s 1 lžičkou soli uvaříme doměkka maso s houbami a celou klobásou. Když je maso poloměkké, přidáme zeleninu, zelí i s nálevem a dovaříme.
- V mezičase v silnostěnném hrnci zpěníme na sádle cibuli, přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zředíme ji 200 ml vody, když se začne jíška vařit, zašleháme vývar se zelím, z něhož jsme vyjmuli maso, kořenovou zeleninu a klobásu. Vše nakrájíme na drobnější kostky a vrátíme do polévky. Před koncem varu ochutíme pepřem, majoránkou a utřeným česnekem.