Kořeněná zelňačka s houbami

Ingredience


Celer bulvový 60 g
Česnek 4 stroužek
Cibule 2 ks
Houby sušené 30 g
Klobása ostravská 250 g
Majoránka 1 kávová lžička
Mouka pšeničná hladká 50 g
Mrkev kořen 60 g
Pepř černý mletý 2 špetka
Petržel kořen 60 g
Sádlo škvařené 50 g
Sůl 1.5 kávová lžička
Voda pitná 2 l
Zelí kysané 240 g
Vepřová plec 300 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Maso očistíme, zelí překrájíme, zeleninu oloupeme, česnek utřeme se špetkou soli, cibuli nakrájíme najemno. Ve vodě s 1 lžičkou soli uvaříme doměkka maso s houbami a celou klobásou. Když je maso poloměkké, přidáme zeleninu, zelí i s nálevem a dovaříme.
  2. V mezičase v silnostěnném hrnci zpěníme na sádle cibuli, přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zředíme ji 200 ml vody, když se začne jíška vařit, zašleháme vývar se zelím, z něhož jsme vyjmuli maso, kořenovou zeleninu a klobásu. Vše nakrájíme na drobnější kostky a vrátíme do polévky. Před koncem varu ochutíme pepřem, majoránkou a utřeným česnekem.