Vánoční polévka z kysaného zelí s klobásou

Ingredience


Česnek 4 stroužek
Cibule 3 ks
Hovězí vývar základní 1.5 l
Klobása Dunajská 300 g
Kmín drcený 2 špetka
Máslo čerstvé 3 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká 2.5 polévková lžíce
Olej rostlinný 80 g
Paprika mletá pálivá 0.5 kávová lžička
Paprika mletá sladká 1 kávová lžička
Protlak rajčatový 2 polévková lžíce
Smetana zakysaná 14% 300 ml
Zelí kysané 350 g
Voda pitná 200 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Cibuli nakrájíme najemno, kysané zelí překrájíme, česnek utřeme se špetkou soli, klobásu nakrájíme na kolečka a osmažíme na pánvi na oleji .
  2. V silnostěnném hrnci na másle zpěníme drobně pokrájenou cibuli, poté vmícháme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zamícháme do ní obě papriky, kmín a postupně zašleháme vývar a necháme alespoň 20 minut provařit.
  3. V jiném hrnci vaříme v nálevu s 200 ml vody zelí, až je měkké. Poté zelí vlijeme i s nálevem do jíšky, přidáme smetanu, česnek, zbylou sůl, klobásu a dobře promícháme.