Vánoční polévka z kysaného zelí s klobásou
Ingredience
Česnek |
4 stroužek |
Cibule |
3 ks |
Hovězí vývar základní |
1.5 l |
Klobása Dunajská |
300 g |
Kmín drcený |
2 špetka |
Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká |
2.5 polévková lžíce |
Olej rostlinný |
80 g |
Paprika mletá pálivá |
0.5 kávová lžička |
Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička |
Protlak rajčatový |
2 polévková lžíce |
Smetana zakysaná 14% |
300 ml |
Zelí kysané |
350 g |
Voda pitná |
200 ml |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Cibuli nakrájíme najemno, kysané zelí překrájíme, česnek utřeme se špetkou soli, klobásu nakrájíme na kolečka a osmažíme na pánvi na oleji .
- V silnostěnném hrnci na másle zpěníme drobně pokrájenou cibuli, poté vmícháme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zamícháme do ní obě papriky, kmín a postupně zašleháme vývar a necháme alespoň 20 minut provařit.
- V jiném hrnci vaříme v nálevu s 200 ml vody zelí, až je měkké. Poté zelí vlijeme i s nálevem do jíšky, přidáme smetanu, česnek, zbylou sůl, klobásu a dobře promícháme.