Vařená čočka s volským okem
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Čočka velkozrnná |
300 g |
Mouka pšeničná hladká |
1 polévková lžíce |
Olej rostlinný |
4 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Sůl |
2 špetka |
Vejce slepičí |
4 ks |
Voda pitná |
1.3 l |
Ocet kvasný lihový |
1 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Cibuli najemno nakrájíme, česnek utřeme se špetkou soli.
- Přebranou a propláchnutou čočku necháme namočenou v litru vody alespoň půl hodiny. Poté ji uvaříme do měkka.
- V mezičase v hlubokém rendlíku na dvou lžících tuku zpěníme cibuli, přimícháme mouku, usmažíme světlou jíšku. Poté do ní zašleháme 300 ml vody a alespoň patnáct minut provaříme.
- K hotové jíšce přidáme uvařenou čočku, dochutíme octem, česnekem, pepřem, ještě necháme prohřát. Osolíme špetkou soli.
- Jako přílohu volíme volská oka, která usmažíme na zbylém tuku. Hotová klademe na talíře na čočku.