Vařená čočka s volským okem

Vařená čočka s volským okem - obrázek

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Cibule 1 ks
Čočka velkozrnná 300 g
Mouka pšeničná hladká 1 polévková lžíce
Olej rostlinný 4 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Sůl 2 špetka
Vejce slepičí 4 ks
Voda pitná 1.3 l
Ocet kvasný lihový 1 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Cibuli najemno nakrájíme, česnek utřeme se špetkou soli.
  2. Přebranou a propláchnutou čočku necháme namočenou v litru vody alespoň půl hodiny. Poté ji uvaříme do měkka.
  3. V mezičase v hlubokém rendlíku na dvou lžících tuku zpěníme cibuli, přimícháme mouku, usmažíme světlou jíšku. Poté do ní zašleháme 300 ml vody a alespoň patnáct minut provaříme.
  4. K hotové jíšce přidáme uvařenou čočku, dochutíme octem, česnekem, pepřem, ještě necháme prohřát. Osolíme špetkou soli.
  5. Jako přílohu volíme volská oka, která usmažíme na zbylém tuku. Hotová klademe na talíře na čočku.