Pepřový holubí bujon s dýní
Ingredience
Dýně sterilovaná |
200 g |
Fenykl obecný |
0.5 polévková lžíce |
Máslo jihočeské |
2 polévková lžíce |
Nakládaný zelený pepř |
0.5 kávová lžička |
Pepř červený celý |
0.5 kávová lžička |
Šalotka |
2 ks |
Sůl |
1 kávová lžička |
Celer bulvový |
100 g |
Celer - nať |
0.5 polévková lžíce |
Cibule červená |
2 ks |
Holub |
1 kg |
Jalovec |
3 ks |
Máslo čerstvé |
0.5 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
150 g |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Petržel kořen |
100 g |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Sůl mořská |
2 polévková lžíce |
Víno bílé |
0.5 l |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 80 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Kompotovanou dýni s ananasem scedíme a necháme odkapat. Fenyklové zelené snítky omyjeme a jednotlivé lístky otrháme a odložíme na ozdobu.
- Oloupanou šalotku pokrájíme nadrobno. V hmoždíři rozdrtíme zelený a červený pepř a v hrnci na másle cibuli s pepřem krátce restujeme. Přilijeme 1 litr holubího bujonu, který přivedeme k varu, pak snížíme teplotu. Přidáme kostičky dýně s ananasem a pomalu vaříme 4 minuty.
- Bujon dochutíme solí, každou porci ozdobíme lístky fenyklu a podáváme.
- Bujon z holoubat [30620]:
- Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.
- V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.
- Pak k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 litru bílého vína, 1 litr vody, celou lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.
- Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.
- Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem.
- Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce), pak z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.