Pepřový holubí bujon s dýní

Ingredience


Dýně sterilovaná 200 g
Fenykl obecný 0.5 polévková lžíce
Máslo jihočeské 2 polévková lžíce
Nakládaný zelený pepř 0.5 kávová lžička
Pepř červený celý 0.5 kávová lžička
Šalotka 2 ks
Sůl 1 kávová lžička
Celer bulvový 100 g
Celer - nať 0.5 polévková lžíce
Cibule červená 2 ks
Holub 1 kg
Jalovec 3 ks
Máslo čerstvé 0.5 polévková lžíce
Mrkev kořen 150 g
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Petržel kořen 100 g
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Sůl mořská 2 polévková lžíce
Víno bílé 0.5 l
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Kompotovanou dýni s ananasem scedíme a necháme odkapat. Fenyklové zelené snítky omyjeme a jednotlivé lístky otrháme a odložíme na ozdobu.
  2. Oloupanou šalotku pokrájíme nadrobno. V hmoždíři rozdrtíme zelený a červený pepř a v hrnci na másle cibuli s pepřem krátce restujeme. Přilijeme 1 litr holubího bujonu, který přivedeme k varu, pak snížíme teplotu. Přidáme kostičky dýně s ananasem a pomalu vaříme 4 minuty.
  3. Bujon dochutíme solí, každou porci ozdobíme lístky fenyklu a podáváme.
  4. Bujon z holoubat [30620]:
  5. Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.
  6. V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.
  7. Pak k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 litru bílého vína, 1 litr vody, celou lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.
  8. Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.
  9. Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem.
  10. Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce), pak z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.