Holubí bujon s avokádem

Ingredience


Avokádo 2 ks
Citronová šťáva 1 kávová lžička
Máslo jihočeské 2 polévková lžíce
Nakládaný zelený pepř 0.5 kávová lžička
Pepř červený celý 0.5 kávová lžička
Petržel kudrnka 1 polévková lžíce
Protlak rajčatový 1 polévková lžíce
Šalotka 2 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Celer bulvový 100 g
Celer - nať 0.5 polévková lžíce
Cibule červená 2 ks
Holub 1 kg
Jalovec 3 ks
Máslo čerstvé 0.5 polévková lžíce
Mrkev kořen 150 g
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Petržel kořen 100 g
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Sůl mořská 2 polévková lžíce
Víno bílé 0.5 l
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Avokádo omyjeme, oloupeme, zbavíme pecky a pokrájíme na plátky, které pokapeme citronovou šťávou.
  2. Oloupanou šalotku pokrájíme nadrobno. V hmoždíři rozdrtíme zelený a červený pepř, který s cibulí v hrnci na rozpáleném másle krátce orestujeme.
  3. Přilijeme 1 litr holubího bujonu, který přivedeme k varu, následně snížíme teplotu, přidáme plátky avokáda a vaříme 2-3 minuty. Přimícháme 1 lžíci rajského protlaku a necháme přejít varem a dosolíme podle chuti.
  4. Bujon posypeme pokrájenou petrželkou a podáváme.
  5. Bujon z holoubat [30620]:
  6. Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.
  7. V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.
  8. Pak k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 litru bílého vína, 1 litr vody, celou lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.
  9. Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.
  10. Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem.
  11. Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce, pak z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.