Studený krémový holubí bujon s bylinkami

Ingredience


Česnek 0.5 kávová lžička
Chilli koření mleté 2 špetka
Citronová šťáva 3 polévková lžíce
Cukr krupice 0.5 špetka
Kopr čerstvý 0.5 polévková lžíce
Petržel kudrnka 0.5 polévková lžíce
Ředkev bílá 4 ks
Ředkvička 6 ks
Řeřicha 0.5 polévková lžíce
Smetana jihočeská zakysaná15% 100 g
Sůl 1 kávová lžička
Celer bulvový 100 g
Celer - nať 0.5 polévková lžíce
Cibule červená 2 ks
Holub 1 kg
Jalovec 3 ks
Máslo čerstvé 0.5 polévková lžíce
Mrkev kořen 150 g
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Petržel kořen 100 g
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Sůl mořská 2 polévková lžíce
Víno bílé 0.5 l
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očistíme a omyjeme 6 ks červených ředkviček a 4 ks bílé ředkvičky.
  2. Ředkvičky pokrájíme na tenká kolečka.
  3. Bylinky: kopr, petrželku kudrnku a řeřichu omyjeme a vše drobně pokrájíme.
  4. Studený holubí bujon ochutíme citronovou šťávou, sušeným česnekem, mletým chilli, cukrem a solí. Pak přimícháme zakysanou smetanu a nakonec všechny bylinky a ředkvičky.
  5. Bujon podáváme vychlazený.
  6. Bujon z holoubat [30620]:
  7. Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.
  8. V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.
  9. Pak k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 litru bílého vína, 1 litr vody, celou lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.
  10. Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.
  11. Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem.
  12. Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce, pak z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.