Studený krémový holubí bujon s bylinkami
Ingredience
Česnek |
0.5 kávová lžička |
Chilli koření mleté |
2 špetka |
Citronová šťáva |
3 polévková lžíce |
Cukr krupice |
0.5 špetka |
Kopr čerstvý |
0.5 polévková lžíce |
Petržel kudrnka |
0.5 polévková lžíce |
Ředkev bílá |
4 ks |
Ředkvička |
6 ks |
Řeřicha |
0.5 polévková lžíce |
Smetana jihočeská zakysaná15% |
100 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Celer bulvový |
100 g |
Celer - nať |
0.5 polévková lžíce |
Cibule červená |
2 ks |
Holub |
1 kg |
Jalovec |
3 ks |
Máslo čerstvé |
0.5 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
150 g |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Petržel kořen |
100 g |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Sůl mořská |
2 polévková lžíce |
Víno bílé |
0.5 l |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 65 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Očistíme a omyjeme 6 ks červených ředkviček a 4 ks bílé ředkvičky.
- Ředkvičky pokrájíme na tenká kolečka.
- Bylinky: kopr, petrželku kudrnku a řeřichu omyjeme a vše drobně pokrájíme.
- Studený holubí bujon ochutíme citronovou šťávou, sušeným česnekem, mletým chilli, cukrem a solí. Pak přimícháme zakysanou smetanu a nakonec všechny bylinky a ředkvičky.
- Bujon podáváme vychlazený.
- Bujon z holoubat [30620]:
- Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.
- V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.
- Pak k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 litru bílého vína, 1 litr vody, celou lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.
- Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.
- Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem.
- Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce, pak z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.