Holubí polévka s fenyklem
Ingredience
Fenykl obecný |
0.5 polévková lžíce |
Fenykl sladký - hlíza |
4 ks |
Olej arašídový (podzemnicový) |
2 polévková lžíce |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Šalotka |
2 ks |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Víno portské |
2.5 dl |
Zázvor celý |
10 g |
Celer bulvový |
100 g |
Celer - nať |
0.5 polévková lžíce |
Cibule červená |
2 ks |
Holub |
1 kg |
Jalovec |
3 ks |
Máslo čerstvé |
0.5 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
150 g |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Petržel kořen |
100 g |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Sůl mořská |
2 polévková lžíce |
Víno bílé |
0.5 l |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 80 min
-
Počet porcí: 4 porce
- 4 menší hlízy fenyklu a šalotku očistíme a omyjeme. Fenykl pokrájíme na nudličky. Fenyklovou nať si odložíme na ozdobu. Šalotku pokrájíme nadrobno. Oloupaný a omytý zázvor nastrouháme.
- V hrnci na rozpáleném arašídovém oleji krátce cibuli s fenyklem podusíme, ochutíme solí, strouhaným zázvorem, bílým pepřem, promícháme a zalijeme 1 litrem holubího bujonu. Přidáme portské bílé víno a zeleninu vaříme pomalu 7 minut.
- Porce polévky ozdobíme snítkami fenyklu a podáváme.
- Bujon z holoubat [30620]:
- Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.
- V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.
- Pak k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 litru bílého vína, 1 litr vody, celou lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.
- Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.
- Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem.
- Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce), pak z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.