Zmrzlina s polevou z espressa
Ingredience
Cukr krupice |
150 g |
Káva Espresso |
450 ml |
Máta |
1 ks |
Mléko polotučné |
500 ml |
Smetana čerstvá ke šlehání |
250 g |
Vanilkový lusk |
1 ks |
Vejce slepičí |
6 ks |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Podélně rozřízneme vanilkový lusk a vyškrábneme s něj drobná semena. V žáruvzdorné míse smícháme cukr a žloutky, vložíme do vodní lázně a mícháme do zhoustnutí.
- Přivedeme k varu mléko, smetanu a vanilku. Za stálého míchání nalijeme k našlehaným žloutkům s cukrem a ve vodní lázni vaříme tak dlouho, dokud směs nezhoustne natolik, že zůstává na vařečce. Poté necháme vychladnout.
- Do strojku na zmrzlinu vložíme zmrzlinovou hmotu a postupujeme podle návodu výrobce. Hotové zakryjeme potravinářskou folií a vložíme až na 3 měsíce do mrazničky.
- Před podáváním necháme zmrzlinu asi 20 minut změknout v lednici, poté přelijeme horkým espressem, posypeme kávovými zrny v čokoládě a ozdobíme snítkou máty.