Štýrská dýňová polévka s bramborami
Ingredience
Brambory |
150 g |
Cibule |
1 ks |
Citronová šťáva |
2 polévková lžíce |
Dýně |
500 g |
Dýňová semínka |
2 polévková lžíce |
Kopr čerstvý |
2 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Olej dýňový |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Sůl |
1 špetka |
Vývar drůbeží |
0.25 l |
Zakysaná smetana |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Dýni omyjeme, oloupeme, rozkrojíme a odstraníme z ní jadérka a vláknité části. Dužinu nakrájíme na malé kousky. Brambory a cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme.
- Na rozehřátém másle podusíme dýni a cibuli. Poté přidáme brambory, zalijeme vývarem, ochutíme solí a pepřem. Přivedeme znovu k varu a zakryté vaříme na mírném ohni cca 25 min.
- Dýňová semínka nasucho osmahneme na pánvi. Kopr opláchneme, osušíme a najemno nasekáme. 1,5 lžíci smetany rozmícháme a přidáme do ní kopr. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
- Polévku rozmixujeme, rozdělíme do misek, pokapeme zbytkem smetany, olejem a posypeme dýňovými semínky. Podáváme s ochucenou smetanou.