Štýrská dýňová polévka s bramborami

Ingredience


Brambory 150 g
Cibule 1 ks
Citronová šťáva 2 polévková lžíce
Dýně 500 g
Dýňová semínka 2 polévková lžíce
Kopr čerstvý 2 polévková lžíce
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Olej dýňový 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Sůl 1 špetka
Vývar drůbeží 0.25 l
Zakysaná smetana 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Dýni omyjeme, oloupeme, rozkrojíme a odstraníme z ní jadérka a vláknité části. Dužinu nakrájíme na malé kousky. Brambory a cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme.
  2. Na rozehřátém másle podusíme dýni a cibuli. Poté přidáme brambory, zalijeme vývarem, ochutíme solí a pepřem. Přivedeme znovu k varu a zakryté vaříme na mírném ohni cca 25 min.
  3. Dýňová semínka nasucho osmahneme na pánvi. Kopr opláchneme, osušíme a najemno nasekáme. 1,5 lžíci smetany rozmícháme a přidáme do ní kopr. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
  4. Polévku rozmixujeme, rozdělíme do misek, pokapeme zbytkem smetany, olejem a posypeme dýňovými semínky. Podáváme s ochucenou smetanou.