Holubí polévka s čínským zelím
Ingredience
Citronová šťáva |
1 polévková lžíce |
Kmín drcený |
0.5 kávová lžička |
Křepelčí prsa |
200 g |
Olej olivový |
3 polévková lžíce |
Omáčka sojová světlá |
2 polévková lžíce |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Pepř citronový |
0.5 kávová lžička |
Šalotka |
2 ks |
Sůl |
1 kávová lžička |
Zelí čínské |
100 g |
Celer bulvový |
100 g |
Celer - nať |
0.5 polévková lžíce |
Cibule červená |
2 ks |
Holub |
1 kg |
Jalovec |
3 ks |
Máslo čerstvé |
0.5 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
150 g |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Petržel kořen |
100 g |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Sůl mořská |
2 polévková lžíce |
Víno bílé |
0.5 l |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 80 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omytá křepelčí prsa pokrájíme na tenké hranolky. Šalotku oloupeme a nakrájíme nadrobno. Očištěné a opláchnuté čínské zelí nakrájíme na tenké nudličky.
- V hrnci rozpálíme olivový olej, přidáme cibuli, zpěníme ji, pak přidáme maso, mletý kmín, bílý mletý pepř, promícháme a chvilku smažíme (asi 2 minuty).
- Pak přidáme zelí a dusíme pod pokličkou přibližně 5 minut. Zalijeme 1 litrem holubího bujonu a přivedeme k varu. Přimícháme 2 lžíce sójové omáčky a 1 lžíci citronové šťávy a při mírné teplotě vaříme 8 minut.
- Polévku pro pikantnost dochutíme citronovým pepřem, solí a podáváme.
- Bujon z holoubat [30620]:
- Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.
- V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.
- Pak k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 litru bílého vína, 1 litr vody, celou lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.
- Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.
- Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem.
- Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce), pak z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.