Holubí krémový bujon s celerem

Ingredience


Brambory 150 g
Celer řapíkatý 200 g
Citronová kůra 1 špetka
Kmín římský 1 kávová lžička
Máslo jihočeské 2 polévková lžíce
Muškátový oříšek 1 špetka
Pepř citronový 0.5 kávová lžička
Petržel kudrnka 1 polévková lžíce
Smetana jihočeská zakysaná15% 1 dl
Sůl 1.5 kávová lžička
Celer bulvový 100 g
Celer - nať 0.5 polévková lžíce
Cibule červená 2 ks
Holub 1 kg
Jalovec 3 ks
Máslo čerstvé 0.5 polévková lžíce
Mrkev kořen 150 g
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Petržel kořen 100 g
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Sůl mořská 2 polévková lžíce
Víno bílé 0.5 l
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Řapíkatý celer a brambory očistíme, omyjeme a pokrájíme na kostičky.
  2. V hrnci si zpěníme máslo a celer podusíme, pak zalijeme 1 litrem holubího bujonu, přidáme brambory, sůl, kmín a špetku muškátového oříšku a citronový pepř.
  3. Vaříme přibližně 7 minut, dochutíme špetkou citronové kůry a přimícháme zakysanou smetanu.
  4. Každou porci ozdobíme omytými lístky petrželky kudrnky a podáváme.
  5. Bujon z holoubat [30620]:
  6. Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.
  7. V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.
  8. Pak k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 litru bílého vína, 1 litr vody, celou lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.
  9. Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.
  10. Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem.
  11. Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce, pak z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.