Šťavnatý jahodový koláč

Ingredience


Cukr krupice 430 g
Cukr moučkový 100 g
Jahody zahradní 300 g
Kypřicí prášek do pečiva 0.5 ks
Máslo čerstvé 100 g
Mléko - podmáslí 250 ml
Mouka polohrubá 200 g
Mouka pšeničná hrubá 450 g
Solamyl 1 polévková lžíce
Tuk Hera jedlý 1 polévková lžíce
Tuk rostlinný 125 ml
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Jahody nakrájíme a prosypeme je moučkovým cukrem a škrobem, aby pustily šťávu.
  2. 200 g polohrubé a 200 g hrubé mouky smícháme s práškem do pečiva. V míse utřeme 180 g cukru krupice s vejcem, přisypeme promíchané mouky s práškem do pečiva, vlijeme podmáslí a olej a vše zpracujeme na měkké těsto.
  3. Plech vymastíme a vyložíme pečícím papírem. Těsto do něj rovnoměrně rozetřeme a pokryjeme jahodami.
  4. Předehřejeme troubu na 200 stupňů Celsia. Do mísy vysypeme 250 g hrubé mouky, 100 g studeného másla pokrájeného na kousky a 250 g krupicového cukru, vše důkladně propracujeme pomocí prstů na drobenku. Tou koláč rovnoměrně posypeme.
  5. Koláč pečeme 30 - 45 minut dokud drobenka nezezlátne.