Šťavnatý jahodový koláč
Ingredience
Cukr krupice |
430 g |
Cukr moučkový |
100 g |
Jahody zahradní |
300 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
0.5 ks |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mléko - podmáslí |
250 ml |
Mouka polohrubá |
200 g |
Mouka pšeničná hrubá |
450 g |
Solamyl |
1 polévková lžíce |
Tuk Hera jedlý |
1 polévková lžíce |
Tuk rostlinný |
125 ml |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Jahody nakrájíme a prosypeme je moučkovým cukrem a škrobem, aby pustily šťávu.
- 200 g polohrubé a 200 g hrubé mouky smícháme s práškem do pečiva. V míse utřeme 180 g cukru krupice s vejcem, přisypeme promíchané mouky s práškem do pečiva, vlijeme podmáslí a olej a vše zpracujeme na měkké těsto.
- Plech vymastíme a vyložíme pečícím papírem. Těsto do něj rovnoměrně rozetřeme a pokryjeme jahodami.
- Předehřejeme troubu na 200 stupňů Celsia. Do mísy vysypeme 250 g hrubé mouky, 100 g studeného másla pokrájeného na kousky a 250 g krupicového cukru, vše důkladně propracujeme pomocí prstů na drobenku. Tou koláč rovnoměrně posypeme.
- Koláč pečeme 30 - 45 minut dokud drobenka nezezlátne.