Krémový zeleninový bujon s kerblíkem
Ingredience
Ječmen - obilky |
100 g |
Kerblík |
1 polévková lžíce |
Paprika mletá sladká |
0.5 kávová lžička |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Smetana jihočeská zakysaná15% |
100 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Bazalka |
1 kávová lžička |
Bobkový list |
1 ks |
Celer bulvový |
100 g |
Estragon |
1 kávová lžička |
Mrkev kořen |
250 g |
Olej slunečnicový |
3 polévková lžíce |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Petržel kořen |
150 g |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Pórek |
300 g |
Šalotka |
2 ks |
Saturejka |
1 kávová lžička |
Sůl mořská |
0.5 polévková lžíce |
Voda pitná |
1.5 l |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 70 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Den předem si namočíme ječmen do studené vody. Druhý den ho scedíme. Omytý kerblík pokrájíme nadrobno.
- Litr bujonu z kořenové zeleniny přivedeme k varu, snížíme teplotu, přidáme ječmen, sůl, bílý pepř, mletou papriku, pomalu vaříme asi 2 minuty. Přimícháme 100 g zakysané smetany, necháme přejít varem. Každou porci posypeme kerblíkem a podáváme.
- Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
- Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
- Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.
- V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
- Přilijeme 1,5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
- Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.