Krémový zeleninový bujon s kerblíkem

Ingredience


Ječmen - obilky 100 g
Kerblík 1 polévková lžíce
Paprika mletá sladká 0.5 kávová lžička
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Smetana jihočeská zakysaná15% 100 g
Sůl 1 kávová lžička
Bazalka 1 kávová lžička
Bobkový list 1 ks
Celer bulvový 100 g
Estragon 1 kávová lžička
Mrkev kořen 250 g
Olej slunečnicový 3 polévková lžíce
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Petržel kořen 150 g
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Pórek 300 g
Šalotka 2 ks
Saturejka 1 kávová lžička
Sůl mořská 0.5 polévková lžíce
Voda pitná 1.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Den předem si namočíme ječmen do studené vody. Druhý den ho scedíme. Omytý kerblík pokrájíme nadrobno.
  2. Litr bujonu z kořenové zeleniny přivedeme k varu, snížíme teplotu, přidáme ječmen, sůl, bílý pepř, mletou papriku, pomalu vaříme asi 2 minuty. Přimícháme 100 g zakysané smetany, necháme přejít varem. Každou porci posypeme kerblíkem a podáváme.
  3. Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
  4. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
  5. Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.
  6. V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
  7. Přilijeme 1,5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
  8. Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.