Chlebový zeleninový bujon
Ingredience
Česnekové máslo |
2 polévková lžíce |
Chléb samožitný |
50 g |
Cuketa |
100 g |
Ječmen - obilky |
100 g |
Paprika červená |
1 ks |
Pažitka |
1 polévková lžíce |
Rajčata |
1 ks |
Sůl |
1 kávová lžička |
Bazalka |
1 kávová lžička |
Bobkový list |
1 ks |
Celer bulvový |
100 g |
Estragon |
1 kávová lžička |
Mrkev kořen |
250 g |
Olej slunečnicový |
3 polévková lžíce |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Petržel kořen |
150 g |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Pórek |
300 g |
Šalotka |
2 ks |
Saturejka |
1 kávová lžička |
Sůl mořská |
0.5 polévková lžíce |
Voda pitná |
1.5 l |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 75 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Den předem si namočíme ječmen do studené vody. Druhý den ho scedíme.
- Očistíme a omyjeme papriku, cuketu a rajčata. Papriku bez semínek pokrájíme na tenké pásky, spařená a oloupaná rajčata s cuketou na kostičky. Černý chleba pokrájíme na kostičky.
- V hrnci na rozpáleném česnekovém másle zeleninu podusíme, přidáme k ní pokrájený chleba, promícháme a zalijeme litrem zeleninového bujonu. Přivedeme k varu, snížíme teplotu, ochutíme solí a vaříme 7-8 minut. Pak přidáme scezený ječmen, vše povaříme ještě 2 minuty.
- Polévku podáváme s omytou, drobně pokrájenou pažitkou.
- Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
- Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek, vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
- Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.
- V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
- Přilijeme 1,5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
- Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.