Chlebový zeleninový bujon

Ingredience


Česnekové máslo 2 polévková lžíce
Chléb samožitný 50 g
Cuketa 100 g
Ječmen - obilky 100 g
Paprika červená 1 ks
Pažitka 1 polévková lžíce
Rajčata 1 ks
Sůl 1 kávová lžička
Bazalka 1 kávová lžička
Bobkový list 1 ks
Celer bulvový 100 g
Estragon 1 kávová lžička
Mrkev kořen 250 g
Olej slunečnicový 3 polévková lžíce
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Petržel kořen 150 g
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Pórek 300 g
Šalotka 2 ks
Saturejka 1 kávová lžička
Sůl mořská 0.5 polévková lžíce
Voda pitná 1.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Den předem si namočíme ječmen do studené vody. Druhý den ho scedíme.
  2. Očistíme a omyjeme papriku, cuketu a rajčata. Papriku bez semínek pokrájíme na tenké pásky, spařená a oloupaná rajčata s cuketou na kostičky. Černý chleba pokrájíme na kostičky.
  3. V hrnci na rozpáleném česnekovém másle zeleninu podusíme, přidáme k ní pokrájený chleba, promícháme a zalijeme litrem zeleninového bujonu. Přivedeme k varu, snížíme teplotu, ochutíme solí a vaříme 7-8 minut. Pak přidáme scezený ječmen, vše povaříme ještě 2 minuty.
  4. Polévku podáváme s omytou, drobně pokrájenou pažitkou.
  5. Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
  6. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek, vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
  7. Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.
  8. V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
  9. Přilijeme 1,5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
  10. Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.