Polévka z limetek s vaječnou zavářkou
Ingredience
Celer řapíkatý |
1 ks |
Cibule |
3 ks |
Kopr čerstvý |
0.5 hrst |
Limetková šťáva |
3 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mléko polotučné |
125 ml |
Mrkev kořen |
3 ks |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
0.5 hrst |
Sůl |
1 špetka |
Tymián čerstvý |
1 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
3 ks |
Vývar drůbeží |
600 ml |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Čerstvé žloutky rozšleháme vidličkou v misce s mlékem. Nastrouháme trošku muškátového oříšku a přidáme limetkovou šťávu. Ještě jednou vše promícháme.
- Malý hrnec vymažeme máslem a nalijeme do něj rozmíchané žloutky s mlékem. Do většího hrnce dáme vařit vodu. Jakmile se začne vařit, vypneme vařič a do horké vody postavíme menší hrnec se žloutky a mlékem. Voda již nesmí vřít. Hrnec necháme ve vodní lázni přibližně 30 minut, dokud se zavářka ze žloutků a mléka nesrazí.
- Dva stonky řapíkatého celeru omyjeme, nakrájíme na kousky. Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka. Mrkev oškrábeme, omyjeme, nakrájíme na kolečka.
- Do hrnce vložíme máslo a na ohni rozehřejeme. Přidáme nakrájenou cibuli a zpěníme. Přidáme mrkev a celer.
- Vše zalijeme drůbežím vývarem, ochutíme solí a pepřem. Povaříme asi 20 minut na mírném ohni. Přidáme nadrobno nasekané bylinky.
- Zavářku vyklopíme ji z hrnce a nakrájíme na malé úhledné kostky. Ty rozdělíme do talířů a zalijeme je horkou polévkou. Ozdobíme nakrájenými zelenými bylinkami. Podáváme horké s kouskem bílého pečiva.