Polévka fazolová se slaninou a česnekem

Ingredience


Celer - nať 1 ks
Česnek 3 stroužek
Cibule 1 ks
Fazole bílé 400 g
Mrkev kořen 1 ks
Olej olivový 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Protlak rajčatový 1 polévková lžíce
Rajčata 200 g
Slanina vepřová 225 g
Sůl 1 špetka
Sýr Čedar 100 g
Tymián čerstvý 1 polévková lžíce
Vývar zeleninový 7 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do rozpálené pánve vložíme dva plátky pokrájené slaniny a smažíme 4 minuty, dokud slanina nepustí tuk a nepropeče se. Poté dáme na talíř a necháme vychladnout.
  2. Do velkého hrnce dáme nakrájenou mrkev, celer, cibuli a olej. Smažíme 4 minuty. Nakrájíme zbývající slaninu a s česnekem ji přidáme do hrnce. Zakryjeme pokličkou a vaříme 2 minuty. Přidáme nakrájená rajčata, vývar, uvařené fazole, tymián a rajčatový protlak. Zakryjeme pokličkou a vaříme 8 minut. Dle chuti osolíme, opepříme a servírujeme. Každou porci posypeme křupavou slaninou a strouhaným sýrem.