Zeleninový bujon s fazolí

Ingredience


Fazole bílé sterilované 200 g
Majoránka 0.5 polévková lžíce
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Rukola 200 g
Sůl 1 kávová lžička
Šunka krůtí 100 g
Bazalka 1 kávová lžička
Bobkový list 1 ks
Celer bulvový 100 g
Estragon 1 kávová lžička
Mrkev kořen 250 g
Olej slunečnicový 3 polévková lžíce
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Petržel kořen 150 g
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Pórek 300 g
Šalotka 2 ks
Saturejka 1 kávová lžička
Sůl mořská 0.5 polévková lžíce
Voda pitná 1.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Sterilované velké (máslové) bílé fazole scedíme a necháme odkapat.
  2. Krůtí šunku nakrájíme na kostičky. Omytou rukolu potrháme na menší kousky.
  3. V hrnci na másle pokrájenou šunku orestujeme dozlatova, přimícháme k ní rukolu, promícháme, chviličku vše podusíme.
  4. Přilijeme 1 litr bujonu z kořenové zeleniny, přivedeme k varu, zmírníme teplotu, přidáme fazole, lístky z omyté čerstvé majoránky a pomalu vaříme jen 4-5 minut, dochutíme solí a podáváme.
  5. Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
  6. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek, vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
  7. Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.
  8. V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
  9. Přilijeme 1,5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
  10. Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.