Zeleninový bujon s prosem

Ingredience


Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Proso loupané - jáhly 100 g
Rukola 200 g
Semínka slunečnicová loupaná 50 g
Sůl 1 kávová lžička
Šunka dušená 100 g
Bazalka 1 kávová lžička
Bobkový list 1 ks
Celer bulvový 100 g
Estragon 1 kávová lžička
Mrkev kořen 250 g
Olej slunečnicový 3 polévková lžíce
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Petržel kořen 150 g
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Pórek 300 g
Šalotka 2 ks
Saturejka 1 kávová lžička
Sůl mořská 0.5 polévková lžíce
Voda pitná 1.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Slunečnicová semínka si v pánvi bez tuku opražíme dozlatova.
  2. Vepřovou šunku pokrájíme na kostičky. Omytou rukolu potrháme na menší kousky.
  3. V hrnci rozpustíme bylinkové máslo a pokrájenou šunku s rukolou podusíme.
  4. Přilijeme 1 litr bujonu z kořenové zeleniny, přivedeme k varu, zmírníme teplotu, přidáme proso a pomalu vaříme přibližně ¨
  5. 8-12 minut.
  6. Bujon dochutíme solí, každou porci posypeme slunečnicovými semínky a podáváme.
  7. Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
  8. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
  9. Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.
  10. V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
  11. Přilijeme 1,5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
  12. Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.