Cumberlandská omáčka s portským vínem

Ingredience


Citrony 1 ks
Cukr želírovací 6 polévková lžíce
Hořčičné semínko 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 1 kávová lžička
Pepř cayenský 1 špetka
Pepř černý celý 3 ks
Pomeranče 1 ks
Rybíz červený 250 g
Šalotka 1 ks
Sůl 1 špetka
Worcester (worcesterská omáčka) 1 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Rybíz omyjeme a kuličky otrháme. Mírně je rozmačkáme vidličkou a posypeme želírovacím cukrem. Pomeranč a citron důkladně omyjeme, z každého odřízneme cca 5 cm velký kus kůry. Nakrájíme na tenké nudličky.
  2. V hmoždíři roztlučeme pepř a hořčičná semínka. Oloupanou šalotku nadrobno nakrájíme.
  3. V hrnci rozehřejeme máslo a orestujeme na něm cca 4-5 min šalotku. Přidáme šťávu vymačkanou z citronu a pomeranče. Poté vmícháme rybíz, ochutíme roztlučeným kořením, worcesterem, vínem, solí, cayenským pepřem a na prudkém ohni cca 5 min povaříme.
  4. Omáčku necháme vychladit a podáváme ke steakům nebo roastbeefu.