Pečené nočky s mákem

Ingredience


Cukr krupice 1 kávová lžička
Cukr moučkový 80 g
Droždí 20 g
Mák mletý 100 g
Mléko polotučné 700 ml
Mouka pšeničná hladká 400 g
Sůl 1 špetka
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Droždí utřeme se lžící cukru, přimícháme lžíci mouky a 20 ml mléka a na teple necháme vzejít.
  2. Do mísy prosejeme mouku, přisypeme sůl, přilijeme 180 ml vlažného mléka, přidáme vzešlý kvásek a v míse vymícháme hladké těsto. Těsto jemně posypeme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a na teple necháme kynout přibližně dvacet minut.
  3. Poté na vále z těsta vyválíme asi 12 cm dlouhé válečky a na tukem vymazaném plechu je necháme ještě alespoň 10 minut kynout. Poté pečeme v předehřáté troubě, až zrůžoví. Upečené válečky nakrájíme na dvoucentimetrové kousky, které klademe do mísy a polijeme postupně 500 ml vařícího mléka. Když se mléko vsákne, sypeme nočky mletým mákem s cukrem.