Pečené nočky s mákem
Ingredience
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Cukr moučkový |
80 g |
Droždí |
20 g |
Mák mletý |
100 g |
Mléko polotučné |
700 ml |
Mouka pšeničná hladká |
400 g |
Sůl |
1 špetka |
-
Doba přípravy: 50 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Droždí utřeme se lžící cukru, přimícháme lžíci mouky a 20 ml mléka a na teple necháme vzejít.
- Do mísy prosejeme mouku, přisypeme sůl, přilijeme 180 ml vlažného mléka, přidáme vzešlý kvásek a v míse vymícháme hladké těsto. Těsto jemně posypeme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a na teple necháme kynout přibližně dvacet minut.
- Poté na vále z těsta vyválíme asi 12 cm dlouhé válečky a na tukem vymazaném plechu je necháme ještě alespoň 10 minut kynout. Poté pečeme v předehřáté troubě, až zrůžoví. Upečené válečky nakrájíme na dvoucentimetrové kousky, které klademe do mísy a polijeme postupně 500 ml vařícího mléka. Když se mléko vsákne, sypeme nočky mletým mákem s cukrem.