Zeleninový bujon bylinkami a bramborem

Ingredience


Brambory 200 g
Cibule 2 ks
Kopr čerstvý 0.5 polévková lžíce
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Paprika mletá sladká 0.5 kávová lžička
Pažitka 0.5 polévková lžíce
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Petržel kudrnka 0.5 polévková lžíce
Štěrbák zahradní 200 g
Sůl 1 kávová lžička
Bazalka 0.25 kávová lžička
Bobkový list 0.25 ks
Celer bulvový 25 g
Estragon 0.25 kávová lžička
Mrkev kořen 62.5 g
Olej slunečnicový 0.75 polévková lžíce
Pepř černý celý 0.25 kávová lžička
Petržel kořen 37.5 g
Petržel - nať 0.25 polévková lžíce
Pórek 75 g
Šalotka 0.5 ks
Saturejka 0.25 kávová lžička
Sůl mořská 0.12 polévková lžíce
Voda pitná 0.38 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Cibuli s bramborami očistíme, omyjeme a pokrájíme na kolečka. Salát Endivie omyjeme a pokrájíme na kostky.
  2. Bylinky: kopr, pažitku a petržel kudrnku omyjeme a drobně pokrájíme. V pánvi na rozpuštěném másle, cibuli se salátem krátce podusíme (asi 2-3 minuty), přimícháme bílý pepř, sůl a mletou sladkou papriku.
  3. V hrnci v 1 litru zeleninového bujonu uvaříme při mírné teplotě brambory (5-7 minut). Přidáme podušenou Endivii s cibulí, bylinky a pomalu vaříme jen 2-3 minuty.
  4. Polévku dosolíme podle chuti a podáváme.
  5. Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
  6. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
  7. Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.
  8. V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
  9. Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
  10. Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.