Zeleninový bujon bylinkami a bramborem
Ingredience
Brambory |
200 g |
Cibule |
2 ks |
Kopr čerstvý |
0.5 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Paprika mletá sladká |
0.5 kávová lžička |
Pažitka |
0.5 polévková lžíce |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Petržel kudrnka |
0.5 polévková lžíce |
Štěrbák zahradní |
200 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Bazalka |
0.25 kávová lžička |
Bobkový list |
0.25 ks |
Celer bulvový |
25 g |
Estragon |
0.25 kávová lžička |
Mrkev kořen |
62.5 g |
Olej slunečnicový |
0.75 polévková lžíce |
Pepř černý celý |
0.25 kávová lžička |
Petržel kořen |
37.5 g |
Petržel - nať |
0.25 polévková lžíce |
Pórek |
75 g |
Šalotka |
0.5 ks |
Saturejka |
0.25 kávová lžička |
Sůl mořská |
0.12 polévková lžíce |
Voda pitná |
0.38 l |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 70 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Cibuli s bramborami očistíme, omyjeme a pokrájíme na kolečka. Salát Endivie omyjeme a pokrájíme na kostky.
- Bylinky: kopr, pažitku a petržel kudrnku omyjeme a drobně pokrájíme. V pánvi na rozpuštěném másle, cibuli se salátem krátce podusíme (asi 2-3 minuty), přimícháme bílý pepř, sůl a mletou sladkou papriku.
- V hrnci v 1 litru zeleninového bujonu uvaříme při mírné teplotě brambory (5-7 minut). Přidáme podušenou Endivii s cibulí, bylinky a pomalu vaříme jen 2-3 minuty.
- Polévku dosolíme podle chuti a podáváme.
- Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
- Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
- Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.
- V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
- Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
- Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.