Zeleninová polévka s černým kořenem
Ingredience
Černý kořen |
400 g |
Chilli paprička |
1 ks |
Citrony |
1 ks |
Hlíva ústřičná |
100 g |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Pepř citronový |
0.5 kávová lžička |
Řeřicha |
0.5 polévková lžíce |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Bazalka |
1 kávová lžička |
Bobkový list |
1 ks |
Celer bulvový |
100 g |
Estragon |
1 kávová lžička |
Mrkev kořen |
250 g |
Olej slunečnicový |
3 polévková lžíce |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Petržel kořen |
150 g |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Pórek |
300 g |
Šalotka |
2 ks |
Saturejka |
1 kávová lžička |
Sůl mořská |
0.5 polévková lžíce |
Voda pitná |
1.5 l |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 75 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Nakládaný černý kořen scedíme, pokrájíme ho na kolečka, vložíme do misky a pokapeme citronem. Čerstvou hlívu ústřičnou očistíme, omyjeme a pokrájíme na proužky. Chilli papričku omyjeme, rozkrojíme zbavíme semínek a pokrájíme na tenké nudličky.
- V hrnci si rozpálíme olivový olej a hlívu s černým kořenem a papričkou orestujeme.
- Přilijeme 1 litr zeleninového bujonu, ochutíme solí, citronovým pepřem a pomalu vaříme přibližně 8 minut.
- Polévku posypeme omytou, drobně pokrájenou řeřichou a podáváme.
- Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
- Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
- Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.
- V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
- Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
- Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.