Zeleninová polévka s černým kořenem

Ingredience


Černý kořen 400 g
Chilli paprička 1 ks
Citrony 1 ks
Hlíva ústřičná 100 g
Olej olivový 2 polévková lžíce
Pepř citronový 0.5 kávová lžička
Řeřicha 0.5 polévková lžíce
Sůl 1.5 kávová lžička
Bazalka 1 kávová lžička
Bobkový list 1 ks
Celer bulvový 100 g
Estragon 1 kávová lžička
Mrkev kořen 250 g
Olej slunečnicový 3 polévková lžíce
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Petržel kořen 150 g
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Pórek 300 g
Šalotka 2 ks
Saturejka 1 kávová lžička
Sůl mořská 0.5 polévková lžíce
Voda pitná 1.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nakládaný černý kořen scedíme, pokrájíme ho na kolečka, vložíme do misky a pokapeme citronem. Čerstvou hlívu ústřičnou očistíme, omyjeme a pokrájíme na proužky. Chilli papričku omyjeme, rozkrojíme zbavíme semínek a pokrájíme na tenké nudličky.
  2. V hrnci si rozpálíme olivový olej a hlívu s černým kořenem a papričkou orestujeme.
  3. Přilijeme 1 litr zeleninového bujonu, ochutíme solí, citronovým pepřem a pomalu vaříme přibližně 8 minut.
  4. Polévku posypeme omytou, drobně pokrájenou řeřichou a podáváme.
  5. Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
  6. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
  7. Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.
  8. V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
  9. Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
  10. Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.