Kuře s holandskou omáčkou
Ingredience
Cibule perlová |
8 ks |
Citronová kůra |
10 g |
Citronová šťáva |
50 ml |
Hrozinky |
50 g |
Koňak Armaňak |
4 polévková lžíce |
Kuře |
1200 g |
Olej rostlinný |
3 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
3 g |
Sůl |
5 g |
Citronová šťáva |
20 ml |
Máslo čerstvé |
125 g |
Sůl |
5 g |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
300 ml |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Kuře naporcujeme na 6 kousků, které osolíme a opepříme a na rozpáleném oleji dozlatova osmažíme. Několikrát obrátíme a odložíme stranou.
- Namočíme na 30 minut hrozinky do koňaku.
- Na rozpálený olej vsypeme nakrájenou cibuli a během asi 8 minut ji necháme zesklovatět.
- Přisypeme zpátky kuřecí maso a přidáme hrozinky s koňakem, citronovou kůru a šťávu. Maso zvolna smažíme pod pokličkou na mírném plameni asi 40 minut. Pravidelně je poléváme masovou šťávou.
- Holandská omáčka: V hrnci si přivedeme k varu vodu, poté ztlumíme plamen a vložíme nerezovou misku, ve které ušleháme žloutek se lžící vody a postupně do něj po menších kouscích přidáváme máslo. Poté omáčku osolíme a dochutíme citronovou šťávou.
- Kuřecí maso, hrozinky a cibulku přesypeme do servírovací mísy a masovou šťávu necháme vyvařit na polovinu objemu.
- Zalijeme jí kuřecí maso.
- Holandskou omáčku podáváme zvlášť.