Kuře s holandskou omáčkou

Ingredience


Cibule perlová 8 ks
Citronová kůra 10 g
Citronová šťáva 50 ml
Hrozinky 50 g
Koňak Armaňak 4 polévková lžíce
Kuře 1200 g
Olej rostlinný 3 polévková lžíce
Pepř černý mletý 3 g
Sůl 5 g
Citronová šťáva 20 ml
Máslo čerstvé 125 g
Sůl 5 g
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Voda pitná 300 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Kuře naporcujeme na 6 kousků, které osolíme a opepříme a na rozpáleném oleji dozlatova osmažíme. Několikrát obrátíme a odložíme stranou.
  2. Namočíme na 30 minut hrozinky do koňaku.
  3. Na rozpálený olej vsypeme nakrájenou cibuli a během asi 8 minut ji necháme zesklovatět.
  4. Přisypeme zpátky kuřecí maso a přidáme hrozinky s koňakem, citronovou kůru a šťávu. Maso zvolna smažíme pod pokličkou na mírném plameni asi 40 minut. Pravidelně je poléváme masovou šťávou.
  5. Holandská omáčka: V hrnci si přivedeme k varu vodu, poté ztlumíme plamen a vložíme nerezovou misku, ve které ušleháme žloutek se lžící vody a postupně do něj po menších kouscích přidáváme máslo. Poté omáčku osolíme a dochutíme citronovou šťávou.
  6. Kuřecí maso, hrozinky a cibulku přesypeme do servírovací mísy a masovou šťávu necháme vyvařit na polovinu objemu.
  7. Zalijeme jí kuřecí maso.
  8. Holandskou omáčku podáváme zvlášť.