Kedlubnová polévka se smetanou
Ingredience
Brambory |
100 g |
Česnek |
2 stroužek |
Fazolové lusky zelené |
100 g |
Kardamom |
2 špetka |
Kedlubna |
300 g |
Kmín římský |
0.5 kávová lžička |
Máslo jihočeské |
2 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
1 dl |
Sůl |
1 kávová lžička |
Bobkový list |
2 ks |
Celer bulvový |
250 g |
Cibule |
1 ks |
Jalovec |
4 ks |
Libeček |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
100 g |
Pepř 4 barev |
4 kávová lžička |
Petržel kořen |
200 g |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Pórek |
250 g |
Sůl mořská |
2 polévková lžíce |
Tuřín |
200 g |
Víno růžové |
0.5 l |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 100 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Oloupeme a omyjeme kedlubny, brambory a česnek. Kedlubny pokrájíme na nudličky, brambory na kostičky a česnek prolisujeme. Očištěné fazolové lusky pokrájíme na menší kousky.
- V hrnci na rozpuštěném másle podusíme kedlubny s česnekem, přilijeme 1 litr zeleninového bujonu, vložíme do něj brambory a fazolové lusky.
- Když polévka přijde k varu, snížíme teplotu, dochutíme solí, mletým římským kmínem a mletým kardamomem a zeleninu vaříme 5 -7 minut.
- Nakonec zamícháme 1 dl smetany s omytou pokrájenou petrželovou natí a podáváme.
- Zeleninový bujon [30258]:
- Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.
- V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.
- Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,
- svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.
- Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.
- Případně dochutíme solí a pepřem.