Kedlubnová polévka se smetanou

Ingredience


Brambory 100 g
Česnek 2 stroužek
Fazolové lusky zelené 100 g
Kardamom 2 špetka
Kedlubna 300 g
Kmín římský 0.5 kávová lžička
Máslo jihočeské 2 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 1 dl
Sůl 1 kávová lžička
Bobkový list 2 ks
Celer bulvový 250 g
Cibule 1 ks
Jalovec 4 ks
Libeček 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 3 polévková lžíce
Mrkev kořen 100 g
Pepř 4 barev 4 kávová lžička
Petržel kořen 200 g
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Pórek 250 g
Sůl mořská 2 polévková lžíce
Tuřín 200 g
Víno růžové 0.5 l
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oloupeme a omyjeme kedlubny, brambory a česnek. Kedlubny pokrájíme na nudličky, brambory na kostičky a česnek prolisujeme. Očištěné fazolové lusky pokrájíme na menší kousky.
  2. V hrnci na rozpuštěném másle podusíme kedlubny s česnekem, přilijeme 1 litr zeleninového bujonu, vložíme do něj brambory a fazolové lusky.
  3. Když polévka přijde k varu, snížíme teplotu, dochutíme solí, mletým římským kmínem a mletým kardamomem a zeleninu vaříme 5 -7 minut.
  4. Nakonec zamícháme 1 dl smetany s omytou pokrájenou petrželovou natí a podáváme.
  5. Zeleninový bujon [30258]:
  6. Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.
  7. V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.
  8. Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,
  9. svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.
  10. Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.
  11. Případně dochutíme solí a pepřem.