Smržový bujon s červeným vínem a nakládanou kapií

Ingredience


Cibule lahůdková 70 g
Kapie sterilovaná 100 g
Máslo jihočeské 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Pórek 70 g
Smrže nakládané 150 g
Sůl mořská 0.5 kávová lžička
Víno madeira 2 dl
Celer bulvový 150 g
Celer - nať 1 polévková lžíce
Česnek 2 ks
Cibule 2 ks
Houby sušené 150 g
Jalovec 3 ks
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mrkev kořen 200 g
Olej olivový 2 polévková lžíce
Pepř 4 barev 4 kávová lžička
Petržel kořen 100 g
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Sůl 2 kávová lžička
Tymián čerstvý 1 polévková lžíce
Voda pitná 1.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Lahůdkovou cibulku s pórkem očistíme, omyjeme a pokrájíme na kolečka.
  2. Nakládané smrže a nakládané kapie scedíme a necháme odkapat. Smrže pokrájíme na kostičky, kapie na proužky.
  3. V hrnci na rozpuštěném másle pórek s cibulí zpěníme, přidáme smrže, červenou mletou papriku promícháme a dusíme asi 3 minuty.
  4. Přilijeme 8 dl houbového bujonu, 2 dl červeného vína a přivedeme k varu. Odstavíme z plotny, přimícháme proužky kapie, dochutíme solí, pepřem, promícháme a podáváme.
  5. Bujon z hub [30579]:
  6. Sušené lesní houby namočíme do studené vody minimálně na 15 minut. Pak houby scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou.
  7. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Omyjeme čerstvý tymián, petrželovou a celerovou nať a natě svážeme.
  8. Rozpůlenou cibuli a pokrájenou zeleninu krátce podusíme v hrnci na rozpáleném oleji s máslem, pak přilijeme 1 ½ litru vody. Přidáme houby, svazek bylinkových natí, 3 zrnka jalovce, sůl a jednu lžičku celého pepře 4 barev.
  9. Vaříme 1 hodinu tak, aby polévka jen probublávala.
  10. Uvařený vývar necháme vychladit, pak odstraníme omastek a scedíme přes síto - takto získáme čistý houbový bujon, který ohřejeme a podáváme.
  11. Houbový bujon použijeme k uvaření polévek různých variací.