Houbový bujon s lanýži

Ingredience


Koňak Armaňak 2 cl
Lanýž 25 g
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Smrže nakládané 150 g
Sůl mořská 0.5 kávová lžička
Celer bulvový 150 g
Celer - nať 1 polévková lžíce
Česnek 2 ks
Cibule 2 ks
Houby sušené 150 g
Jalovec 3 ks
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mrkev kořen 200 g
Olej olivový 2 polévková lžíce
Pepř 4 barev 4 kávová lžička
Petržel kořen 100 g
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Sůl 2 kávová lžička
Tymián čerstvý 1 polévková lžíce
Voda pitná 1.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. 25 g lanýžů nastrouháme na tenké plátky, odložíme je do mísy a pokapeme 2 cl Armaňaku.
  2. V hrnci přivedeme k varu 1 litr houbového bujonu, pak zmírníme teplotu, přidáme nakládané smrže, lanýže i se šťávou a pomalu vaříme 10 minut.
  3. Bujon dochutíme solí, bílým pepřem a podáváme.
  4. Bujon z hub [30579]:
  5. Sušené lesní houby namočíme do studené vody minimálně na 15 minut. Pak houby scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou.
  6. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Omyjeme čerstvý tymián, petrželovou a celerovou nať a natě svážeme.
  7. Rozpůlenou cibuli a pokrájenou zeleninu krátce podusíme v hrnci na rozpáleném oleji s máslem, pak přilijeme 1 ½ litru vody. Přidáme houby, svazek bylinkových natí, 3 zrnka jalovce, sůl a jednu lžičku celého pepře 4 barev.
  8. Vaříme 1 hodinu tak, aby polévka jen probublávala.
  9. Uvařený vývar necháme vychladit, pak odstraníme omastek a scedíme přes síto - takto získáme čistý houbový bujon, který ohřejeme a podáváme.
  10. Houbový bujon použijeme k uvaření polévek různých variací.