Houbový bujon s lanýži
Ingredience
Koňak Armaňak |
2 cl |
Lanýž |
25 g |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Smrže nakládané |
150 g |
Sůl mořská |
0.5 kávová lžička |
Celer bulvový |
150 g |
Celer - nať |
1 polévková lžíce |
Česnek |
2 ks |
Cibule |
2 ks |
Houby sušené |
150 g |
Jalovec |
3 ks |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
200 g |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Pepř 4 barev |
4 kávová lžička |
Petržel kořen |
100 g |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Sůl |
2 kávová lžička |
Tymián čerstvý |
1 polévková lžíce |
Voda pitná |
1.5 l |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 70 min
-
Počet porcí: 4 porce
- 25 g lanýžů nastrouháme na tenké plátky, odložíme je do mísy a pokapeme 2 cl Armaňaku.
- V hrnci přivedeme k varu 1 litr houbového bujonu, pak zmírníme teplotu, přidáme nakládané smrže, lanýže i se šťávou a pomalu vaříme 10 minut.
- Bujon dochutíme solí, bílým pepřem a podáváme.
- Bujon z hub [30579]:
- Sušené lesní houby namočíme do studené vody minimálně na 15 minut. Pak houby scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou.
- Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Omyjeme čerstvý tymián, petrželovou a celerovou nať a natě svážeme.
- Rozpůlenou cibuli a pokrájenou zeleninu krátce podusíme v hrnci na rozpáleném oleji s máslem, pak přilijeme 1 ½ litru vody. Přidáme houby, svazek bylinkových natí, 3 zrnka jalovce, sůl a jednu lžičku celého pepře 4 barev.
- Vaříme 1 hodinu tak, aby polévka jen probublávala.
- Uvařený vývar necháme vychladit, pak odstraníme omastek a scedíme přes síto - takto získáme čistý houbový bujon, který ohřejeme a podáváme.
- Houbový bujon použijeme k uvaření polévek různých variací.