Hřibová polévka s prejtem

Ingredience


Česnekové máslo 2 polévková lžíce
Cibule červená 1 ks
Hříbky čerstvé 200 g
Kmín drcený 0.5 kávová lžička
Majoránka 1 kávová lžička
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Prejt 150 g
Sádlo vepřové škvařené 1 polévková lžíce
Starorežná pálenka 2 cl
Sůl mořská 1.5 kávová lžička
Celer bulvový 150 g
Celer - nať 1 polévková lžíce
Česnek 2 ks
Cibule 2 ks
Houby sušené 150 g
Jalovec 3 ks
Karotka baby 200 g
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Olej olivový 2 polévková lžíce
Pepř 4 barev 4 kávová lžička
Petržel kořen 100 g
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Sůl 2 kávová lžička
Tymián čerstvý 1 polévková lžíce
Voda pitná 1.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Čerstvé bílé hřiby očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky.
  2. V hrnci rozpustíme česnekové máslo a hřiby krátce podusíme, pak je osolíme, opepříme, posypeme drceným kmínem, promícháme a zalijeme houbovým bujonem. Pomalu je vaříme 5 minut.
  3. Oloupanou červenou cibuli pokrájíme na drobné kostičky a v pánvi na 1 lžíci vepřového sádla ji osmažíme dozlatova, přidáme k ní prejt, 2 cl režné pálenky, promícháme a prejtovou směs zamícháme do houbové polévky a povaříme dalších 5 minut.
  4. Přidáme majoránku a podle chuti dosolíme a podáváme.
  5. Bujon z hub [30579]:
  6. Sušené lesní houby namočíme do studené vody minimálně na 15 minut. Pak houby scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou.
  7. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Omyjeme čerstvý tymián, petrželovou a celerovou nať a natě svážeme.
  8. Rozpůlenou cibuli a pokrájenou zeleninu krátce podusíme v hrnci na rozpáleném oleji s máslem, pak přilijeme 1 ½ litru vody. Přidáme houby, svazek bylinkových natí, 3 zrnka jalovce, sůl a jednu lžičku celého pepře 4 barev.
  9. Vaříme 1 hodinu tak, aby polévka jen probublávala.
  10. Uvařený vývar necháme vychladit, pak odstraníme omastek a scedíme přes síto - takto získáme čistý houbový bujon, který ohřejeme a podáváme.
  11. Houbový bujon použijeme k uvaření polévek různých variací.