Košíčky se šlehačkou
Ingredience
Citronová kůra |
10 g |
Citronová šťáva |
10 ml |
Cukr moučkový |
20 g |
Džem rybízový |
4 polévková lžíce |
Jahody zahradní |
40 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
145 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
150 ml |
Voda pitná |
1 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Prosejeme mouku a cukr, vmícháme máslo a citrónovou šťávu a zlehka propracujeme, až vznikne hladké těsto. Zabalíme do fólie a necháme
- 15 minut vychladit v chladničce.
- Těsto rozdělíme na čtyři díly, vyválíme je na mírně pomoučeném vále a vtlačíme do formiček.
- Pečeme 15 minut zatížené fazolemi. Pak fazole odstraníme a pečeme ještě 5 minut, dokud těsto nezezlátne. Necháme 15 minut chladnout a vyklopíme z formiček.
- Ze smetany a citrónové kůry vyšleháme šlehačku, naplníme košíčky a ozdobíme jahodami.
- Rozehřejeme džem s jednou lžící vody, propasírujeme přes síto a necháme trochu vychladnout.
- Takto vzniklou polevou jahody přelijeme a na závěr je zlehka poprášíme cukrem.