Košíčky se šlehačkou

Ingredience


Citronová kůra 10 g
Citronová šťáva 10 ml
Cukr moučkový 20 g
Džem rybízový 4 polévková lžíce
Jahody zahradní 40 g
Máslo čerstvé 100 g
Mouka pšeničná hladká T 650 145 g
Smetana 33% (šlehačka) 150 ml
Voda pitná 1 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Prosejeme mouku a cukr, vmícháme máslo a citrónovou šťávu a zlehka propracujeme, až vznikne hladké těsto. Zabalíme do fólie a necháme
  2. 15 minut vychladit v chladničce.
  3. Těsto rozdělíme na čtyři díly, vyválíme je na mírně pomoučeném vále a vtlačíme do formiček.
  4. Pečeme 15 minut zatížené fazolemi. Pak fazole odstraníme a pečeme ještě 5 minut, dokud těsto nezezlátne. Necháme 15 minut chladnout a vyklopíme z formiček.
  5. Ze smetany a citrónové kůry vyšleháme šlehačku, naplníme košíčky a ozdobíme jahodami.
  6. Rozehřejeme džem s jednou lžící vody, propasírujeme přes síto a necháme trochu vychladnout.
  7. Takto vzniklou polevou jahody přelijeme a na závěr je zlehka poprášíme cukrem.