Plněné hrušky s pomerančovým šodó
Ingredience
Cukr krupice |
3 polévková lžíce |
Hrozinky |
50 g |
Hrušky |
4 ks |
Oříšky piniové |
50 g |
Pomeranče |
1 ks |
Sušenky Amaretti |
50 g |
Vaječný žloutek slepičí |
3 ks |
Víno bílé |
300 ml |
Víno Marsala |
3 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Hrušky omyjeme a jádřince vykrojíme dlouhým nožem. Otvor rozšíříme do tvaru trychtýře. Hrozinky a piniová semínka nasekáme nahrubo. Pomeranč omyjeme a osušíme. Kůru okrájíme a šťávu vymačkáme. Amaretti rozlámeme a smícháme s hrozinkami a piniovými semínky, přidáme pomerančovou šťávu. Směsí naplníme hrušky.
- Na pánvi necháme zkaramelizovat 2 lžíce cukru, zředíme bílým vínem a za stálého míchání necháme povařit, dokud se neoddělí hrudky karamelu. Do toho posadíme hrušky, přidáme pomerančovou kůru, zakryjeme pokličkou a necháme 10 minut dusit. Potom hrušky vyjmeme a udržujeme v teple.
- V misce ušleháme žloutky, 1 lžíci cukru a marsalu. Mísu vložíme do horké vodní lázně a dále šleháme, dokud směs nezhoustne. Po lžičkách přidáváme vývar z pánve do ušlehané pěny. Hrušky servírujeme se šodó.