Plněné hrušky s pomerančovým šodó

Ingredience


Cukr krupice 3 polévková lžíce
Hrozinky 50 g
Hrušky 4 ks
Oříšky piniové 50 g
Pomeranče 1 ks
Sušenky Amaretti 50 g
Vaječný žloutek slepičí 3 ks
Víno bílé 300 ml
Víno Marsala 3 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Hrušky omyjeme a jádřince vykrojíme dlouhým nožem. Otvor rozšíříme do tvaru trychtýře. Hrozinky a piniová semínka nasekáme nahrubo. Pomeranč omyjeme a osušíme. Kůru okrájíme a šťávu vymačkáme. Amaretti rozlámeme a smícháme s hrozinkami a piniovými semínky, přidáme pomerančovou šťávu. Směsí naplníme hrušky.
  2. Na pánvi necháme zkaramelizovat 2 lžíce cukru, zředíme bílým vínem a za stálého míchání necháme povařit, dokud se neoddělí hrudky karamelu. Do toho posadíme hrušky, přidáme pomerančovou kůru, zakryjeme pokličkou a necháme 10 minut dusit. Potom hrušky vyjmeme a udržujeme v teple.
  3. V misce ušleháme žloutky, 1 lžíci cukru a marsalu. Mísu vložíme do horké vodní lázně a dále šleháme, dokud směs nezhoustne. Po lžičkách přidáváme vývar z pánve do ušlehané pěny. Hrušky servírujeme se šodó.