Karamelový nákyp s meruňkami

Ingredience


Citronová kůra 10 g
Citronová šťáva 40 ml
Cukr moučkový 200 g
Likér pomerančový 40 ml
Máslo čerstvé 30 g
Meruňky 250 g
Mléko polotučné 600 ml
Rýže loupaná 75 g
Smetana 33% (šlehačka) 150 ml
Vanilkový lusk 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Rýži povaříme 5 minut a slijeme, necháme okapat. Vrátíme ji zpět do hrnce, vsypeme 45 g cukru, rozpůlený vanilkový lusk, máslo
  2. a mléko. Rýži vaříme za častého míchání ještě hodinu. Poté ji necháme chladnout.Vanilkový lusk vyjmeme a vyškrábneme z něj semínka, která vsypeme do rýže.
  3. Mezitím dáme do hrnce 100 g cukru, citrónovou kůru, zbývající vanilkový lusk a 200 ml vody. Vaříme 3 minuty, dokud se cukr nerozpustí. Poté přidáme meruňky a vaříme asi 20 minut, aby se vyvařila část šťávy.
  4. Meruňky rozdělíme do čtyř misek, zalijeme citrónovou štávou, likérem a šťávou, v níž se meruňky vařily, necháme 5 minut chladnout. Navrch dáme rýžový nákyp a misky vložíme na 1 hodinu do chladničky. Rozpálíme troubu. Nákyp posypeme cukrem a 2 minuty zprudka pečeme, dokud nezačne cukr karamelizovat. Hotový nákyp necháme před podáváním několik minut chladnout.