Smetanová miska s čokoládou
Ingredience
Čokoláda 70% kakao |
200 g |
Cukr moučkový |
2 polévková lžíce |
Jogurt bílý |
4 polévková lžíce |
Koňak Armaňak |
2 polévková lžíce |
Mléko plnotučné |
150 ml |
Muškátový oříšek |
3 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
250 ml |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Vanilkový lusk |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Čokoládu, mléko a koňak vložíme do malého hrnce, za občasného míchání vše vaříme na mírném plameni asi 5 minut, dokud se čokoláda nerozpustí. Dbáme na to, aby směs neprošla varem. Poté dáme hrnec stranou.
- V míse důkladně promícháme vejce, žloutky, vanilkovou esenci, smetanu a cukr. Přidáme ke směsi s čokoládou, rozmícháme dohladka.
- Vzniklou směs rozdělíme do čtyř misek. Misky položíme do zapékací misky a zalijeme vroucí vodou tak, aby voda dosahovala do poloviny výšky misek. Pečeme asi 40 minut. Mističky s čokoládovou směsí vyjmeme, necháme 30 minut vychladit, poté je dáme na hodinu do chladničky. Nakonec je ozdobíme jogurtem a posypeme strouhaným muškátovým oříškem.