Smetanová miska s čokoládou

Ingredience


Čokoláda 70% kakao 200 g
Cukr moučkový 2 polévková lžíce
Jogurt bílý 4 polévková lžíce
Koňak Armaňak 2 polévková lžíce
Mléko plnotučné 150 ml
Muškátový oříšek 3 g
Smetana 33% (šlehačka) 250 ml
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Vanilkový lusk 1 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Čokoládu, mléko a koňak vložíme do malého hrnce, za občasného míchání vše vaříme na mírném plameni asi 5 minut, dokud se čokoláda nerozpustí. Dbáme na to, aby směs neprošla varem. Poté dáme hrnec stranou.
  2. V míse důkladně promícháme vejce, žloutky, vanilkovou esenci, smetanu a cukr. Přidáme ke směsi s čokoládou, rozmícháme dohladka.
  3. Vzniklou směs rozdělíme do čtyř misek. Misky položíme do zapékací misky a zalijeme vroucí vodou tak, aby voda dosahovala do poloviny výšky misek. Pečeme asi 40 minut. Mističky s čokoládovou směsí vyjmeme, necháme 30 minut vychladit, poté je dáme na hodinu do chladničky. Nakonec je ozdobíme jogurtem a posypeme strouhaným muškátovým oříškem.