Pikantní smažené bramborové plátky

Ingredience


Brambory 12 ks
Česnek 2 stroužek
Chilli koření mleté 1 špetka
Citronová kůra 2 kávová lžička
Ocet vinný červený 3 polévková lžíce
Olej olivový 1 dl
Olej slunečnicový 12 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel - nať 1.5 polévková lžíce
Sůl 0.5 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Z chemicky neošetřeného (omytého) citronu nastrouháme kůru. Oloupaný česnek drobně pokrájíme.
  2. Nejdříve si připravíme pikantní zálivku: Do kastrůlku dáme ocet z červeného vína, česnek, citronovou kůru, sůl, pepř a mleté chilli. Pak směs při mírné teplotě povaříme 2 minuty, odstavíme z plotny a přimícháme 1 dl extra olivového oleje.
  3. Brambory s červenou slupkou (střední velikosti) dobře omyjeme a nakrájíme na plátky silné asi 5-6 mm.
  4. Vezmeme 2 velké pánve a na každou dáme 2 lžíce oleje, který pořádně rozpálíme. Na dno každé pánve poklademe plátky brambor a usmažíme je z každé strany dozlatova. Dáme pozor, abychom smažili při mírnější teplotě, plátky obracíme vidličkou. Každou vrstvu brambor smažíme asi 10-12 minut.
  5. Každou porci dozlatova usmažených brambor poklademe na talíř, přelijeme pikantní zálivkou, posypeme omytou, drobně pokrájenou petrželovou natí a podáváme.