Pikantní smažené bramborové plátky
Ingredience
Brambory |
12 ks |
Česnek |
2 stroužek |
Chilli koření mleté |
1 špetka |
Citronová kůra |
2 kávová lžička |
Ocet vinný červený |
3 polévková lžíce |
Olej olivový |
1 dl |
Olej slunečnicový |
12 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel - nať |
1.5 polévková lžíce |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Z chemicky neošetřeného (omytého) citronu nastrouháme kůru. Oloupaný česnek drobně pokrájíme.
- Nejdříve si připravíme pikantní zálivku: Do kastrůlku dáme ocet z červeného vína, česnek, citronovou kůru, sůl, pepř a mleté chilli. Pak směs při mírné teplotě povaříme 2 minuty, odstavíme z plotny a přimícháme 1 dl extra olivového oleje.
- Brambory s červenou slupkou (střední velikosti) dobře omyjeme a nakrájíme na plátky silné asi 5-6 mm.
- Vezmeme 2 velké pánve a na každou dáme 2 lžíce oleje, který pořádně rozpálíme. Na dno každé pánve poklademe plátky brambor a usmažíme je z každé strany dozlatova. Dáme pozor, abychom smažili při mírnější teplotě, plátky obracíme vidličkou. Každou vrstvu brambor smažíme asi 10-12 minut.
- Každou porci dozlatova usmažených brambor poklademe na talíř, přelijeme pikantní zálivkou, posypeme omytou, drobně pokrájenou petrželovou natí a podáváme.