Rybí koláčky s okurkovou omáčkou

Ingredience


Cibule 1 ks
Citronová šťáva 1 kávová lžička
Filé z aljašské tresky 500 g
Máslo čerstvé 4 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 3 polévková lžíce
Muškátový oříšek 1 špetka
Okurky nakládané 1 ks
Paprika mletá sladká 1 kávová lžička
Pepř černý mletý 1 špetka
Strouhanka 4 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 1 ks
Vývar rybí 0.25 l
Zakysaná smetana 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Rybu omyjeme, nakrájíme na kostky a pokapeme citronovou šťávou. Rozmixujeme, dáme do mísy a odložíme do lednice.
  2. Oloupanou cibuli nasekáme najemno a na lžíci rozpáleného másla restujeme cca 5min dozlatova. Necháme vychladnout. Mezitím opláchneme petrželku, osušíme a lístky nadrobno nasekáme. Polovinu smícháme s cibulí, přidáme vejce, smetanu a strouhanku a směs vmícháme do rybí hmoty. Dochutíme solí, pepřem, paprikou, muškátem a vytvarujeme cca 16 malých koláčků. Ty obalíme ve 2 lžících mouky.
  3. V pánvi rozpálíme přepuštěné máslo a koláčky na něm smažíme z každé stany cca 7min dohněda. Po vyjmutí uchováme v míse, v troubě předehřáté na 75C.
  4. Do zbylého tuku vmícháme lžíci mouky a osmahneme ji dozlatova. Přilijeme vývar a asi 70ml láku z okurek, za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme cca 10min na mírném ohni. Do omáčky přidáme nadrobno nakrájenou okurku, zbytek petrželky, ochutíme solí a pepřem.
  5. Koláčky rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou a podáváme. Jako přílohu můžeme použít slané brambory.