Bochánky plněné brynzou

Ingredience


Droždí 30 g
Máslo čerstvé 80 g
Mléko polotučné 250 ml
Mouka pšeničná hladká 500 g
Pažitka 1 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 3 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Sůl hrubozrnná 1 polévková lžíce
Sýr Brynza 200 g
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Ve dvou lžících vlažného mléka rozmícháme cukr a rozdrobené droždí, necháme na teple vzejít kvásek. Tuk rozehřejeme, žloutek rozmícháme ve zbylém vlažném mléce.
  2. Do mísy prosejeme mouku, při okraji vsypeme sůl, do důlku uprostřed vlijeme mléko se žloutkem, tuk, vykynutý kvásek. Vše smícháme a vypracujeme hladké těsto, které se nelepí. Posypeme je hladkou moukou a pod utěrkou necháme těsto zhruba hodinu vykynout.
  3. V mezičase připravíme brynzovou náplň smícháním brynzy se smetanou a pažitkou.
  4. Poté na válu vytvoříme silnější plát, vykrajujeme z něj čtverce (o rozměrech asi 7 x 7 cm), do středu klademe náplň, rohy těsta posléze přeložíme a přitiskneme tak, aby náplň nevytékala. Bochánky necháme ještě dvacet minut pod utěrkou kynout. Poté je klademe na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem, můžeme je i posypat hrubou solí. Pečeme v troubě předehřáté na 200°C dokud bochánky nezezlátnou.