Žemlovka s jablky

Ingredience


Chléb pšeničný (bílý) 200 g
Citronová šťáva 10 ml
Cukr moučkový 20 g
Jablka 800 g
Marmeláda meruňková 60 g
Máslo čerstvé 40 g
Smetana 33% (šlehačka) 50 g
Voda pitná 300 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Jablka oloupeme a zbavíme jádřinců, bílý chléb nakrájíme na krajíčky.
  2. Jablka pokrájíme nahrubo, vložíme do hrnce, zalijeme trochou vody, přidáme cukr, lžíci másla, přilijeme citronovou šťávu a 10 minut povaříme. Jablka rozmačkáme šťouchadlem a přimícháme meruňkovou marmeládu.
  3. Formu na pečení vymažeme máslem, zevnitř obložíme krajíčky chleba a naplníme jablečnou směsí. Zakryjeme zbylými plátky chleba, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 35 minut při střední teplotě.
  4. Upečenou žemlovku naporcujeme a ozdobíme šlehačkou.