Žemlovka s jablky
Ingredience
Chléb pšeničný (bílý) |
200 g |
Citronová šťáva |
10 ml |
Cukr moučkový |
20 g |
Jablka |
800 g |
Marmeláda meruňková |
60 g |
Máslo čerstvé |
40 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
50 g |
Voda pitná |
300 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Jablka oloupeme a zbavíme jádřinců, bílý chléb nakrájíme na krajíčky.
- Jablka pokrájíme nahrubo, vložíme do hrnce, zalijeme trochou vody, přidáme cukr, lžíci másla, přilijeme citronovou šťávu a 10 minut povaříme. Jablka rozmačkáme šťouchadlem a přimícháme meruňkovou marmeládu.
- Formu na pečení vymažeme máslem, zevnitř obložíme krajíčky chleba a naplníme jablečnou směsí. Zakryjeme zbylými plátky chleba, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 35 minut při střední teplotě.
- Upečenou žemlovku naporcujeme a ozdobíme šlehačkou.