Slaninové vdolečky se semínky
Ingredience
Anglická slanina |
150 g |
Cukr krupice |
0.5 kávová lžička |
Droždí |
20 g |
Mléko polotučné |
6 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká |
250 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Slunečnice - semena |
2 polévková lžíce |
Sůl |
2 špetka |
Tuk |
1 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 60 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Ve dvou lžících vlažného mléka rozmícháme cukr a rozdrobené droždí. Necháme v teple vzejít kvásek. Žloutek rozmícháme ve zbylém vlažném mléce. Slaninu nakrájíme na kostičky, na pánvi vyškvaříme, necháme zchladnout.
- Do mísy prosijeme mouku, při okraji vsypeme sůl, pepř, do důlku uprostřed vlijeme mléko se žloutkem, vykynutý kvásek, vyškvařenou slaninu, vše smícháme a vypracujeme hladké těsto, které se nelepí. Posypeme je hladkou moukou a pod utěrkou necháme těsto kynout zhruba půl hodiny.
- Poté na válu vyválíme silný váleček, oddělujeme kousky asi 30 g, zakulatíme do tvaru briošky, klademe na vymazaný plech a necháme ještě asi deset minut kynout. Poté je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme hrubou solí, slunečnicovými nebo tykvovými semínky, mírně je do těsta vtiskneme a vdolečky pečeme v troubě předehřáté na 200 °C, dokud nezezlátnou.