Sušená treska na zelenině s olivami

Ingredience


Brambory 500 g
Celer řapíkatý 3 ks
Česnek 6 stroužek
Cibule 3 ks
Koriandr čerstvý 2 polévková lžíce
Olej olivový 5 polévková lžíce
Olivy zelené 50 g
Pepř černý mletý 1 špetka
Rajčata 4 ks
Rozmarýn sušený 1 kávová lžička
Slanina vepřová 50 g
Sůl 1 špetka
Treska sušená 500 g
Tymián sušený 1 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Tresku necháme 2-3 dny namáčet ve vodě, občas vodu vyměníme.
  2. Brambory ve slupce vaříme 20-25 minut doměkka, slijeme a necháme vychladnout. V hrnci převaříme vodu, odstavíme a na 15 minut do ní namočíme tresku. Poté vyjmeme a necháme okapat. Vývar odložíme stranou.
  3. Rybu nakrájíme na malé kousky, odstraníme kosti a kůži. Troubu předehřejeme na 225 °C. Oloupeme brambory, rajčata nakrájíme na kousky, papriku a celer očistíme a nadrobno nakrájíme. Oloupanou cibuli a česnek najemno nasekáme. Slaninu rozkrájíme na tenké nudličky.
  4. Rozpálíme 4 lžíce olivového oleje a osmahneme na něm nejdříve slaninu. Přidáme cibuli a česnek, krátce orestujeme. Vmícháme rajčata, papriku a celer, cca 5 minut podusíme. Přidáme rozpůlené olivy, směs ochutíme solí a pepřem.
  5. Zbytkem oleje vymažeme pekáček. Rozložíme do něj na plátky nakrájené brambory, na ně kousky masa, posypeme pepřem a sušenými bylinkami. Navrch navrstvíme zeleninu. Pečeme na střední liště trouby cca 25-30 minut. Mezitím občas pokapeme vývarem.
  6. Posypeme nasekaným koriandrem, pokrm podáváme v pekáčku. Jako přílohu můžeme použít čerstvý bílý chléb.