Sušená treska na zelenině s olivami
Ingredience
Brambory |
500 g |
Celer řapíkatý |
3 ks |
Česnek |
6 stroužek |
Cibule |
3 ks |
Koriandr čerstvý |
2 polévková lžíce |
Olej olivový |
5 polévková lžíce |
Olivy zelené |
50 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Rajčata |
4 ks |
Rozmarýn sušený |
1 kávová lžička |
Slanina vepřová |
50 g |
Sůl |
1 špetka |
Treska sušená |
500 g |
Tymián sušený |
1 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Tresku necháme 2-3 dny namáčet ve vodě, občas vodu vyměníme.
- Brambory ve slupce vaříme 20-25 minut doměkka, slijeme a necháme vychladnout. V hrnci převaříme vodu, odstavíme a na 15 minut do ní namočíme tresku. Poté vyjmeme a necháme okapat. Vývar odložíme stranou.
- Rybu nakrájíme na malé kousky, odstraníme kosti a kůži. Troubu předehřejeme na 225 °C. Oloupeme brambory, rajčata nakrájíme na kousky, papriku a celer očistíme a nadrobno nakrájíme. Oloupanou cibuli a česnek najemno nasekáme. Slaninu rozkrájíme na tenké nudličky.
- Rozpálíme 4 lžíce olivového oleje a osmahneme na něm nejdříve slaninu. Přidáme cibuli a česnek, krátce orestujeme. Vmícháme rajčata, papriku a celer, cca 5 minut podusíme. Přidáme rozpůlené olivy, směs ochutíme solí a pepřem.
- Zbytkem oleje vymažeme pekáček. Rozložíme do něj na plátky nakrájené brambory, na ně kousky masa, posypeme pepřem a sušenými bylinkami. Navrch navrstvíme zeleninu. Pečeme na střední liště trouby cca 25-30 minut. Mezitím občas pokapeme vývarem.
- Posypeme nasekaným koriandrem, pokrm podáváme v pekáčku. Jako přílohu můžeme použít čerstvý bílý chléb.