Křehké bramborové sušenky
Ingredience
Brambory |
400 g |
Kmín celý |
1 kávová lžička |
Mouka polohrubá |
4 polévková lžíce |
Slanina vepřová |
100 g |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Uvařené brambory (bez slupky) dobře rozmačkáme, abychom neměli hrudky.
- Slaninu pokrájenou na kostičky vypražíme, tuk slijeme. Potřebujeme 3 lžíce tuku.
- Rozmačkané brambory dáme na pomoučený vál a zapracujeme do nich mouku, tuk ze slaniny a sůl. Vypracujeme hladké vláčné těsto, které vyválíme na sílu 1 cm a nakrájíme na trojúhelníky a čtverce (variací může být více).
- Vykrojené tvary poskládáme na plech, který jsme slabě vymazali olejem. Pak těsto potřeme vodou, posypeme kmínem a propícháme vidličkou. Dáme ho péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme dozlatova při 220 °C přibližně 3-5 minut.
- Upečené pečivo podáváme teplé i studené.