Žloutkové koláče

Ingredience


Citronová kůra 1 špetka
Cukr moučkový 20 g
Droždí 20 g
Máslo čerstvé 40 g
Mouka pšeničná hrubá 500 g
Smetana 33% (šlehačka) 8 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 4 ks
Mandle 20 g
Marmeláda malinová 100 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V míse rozmícháme žloutky se smetanou, rozpuštěným vlažným máslem, rozdrobeným droždím, cukrem, citronovou kůrou a solí. Přisypeme hrubou mouku a vypracujeme těsto. Zabalíme je do čisté utěrky a vložíme do mísy s teplou vodou. Mísu postavíme na teplé místo.
  2. Když se těsto zvedne na povrch vody, vyjmeme je, rozbalíme a na pracovní ploše rozválíme na plát. Kulatou formičkou vykrajujeme koláče a zdobíme je marmeládou a mandlemi.
  3. Koláčky urovnáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 20 minut. Můžeme podávat pocukrované.