Pražmy pečené na pomerančích a česneku

Ingredience


Česnek 6 stroužek
Citrony 1 ks
Cukr krupice 1 špetka
Fenyklová semínka 1 kávová lžička
Olej olivový 4 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 0.25 hrst
Pomeranče 4 ks
Pražma 600 g
Sůl 1 špetka
Tymián čerstvý 4 ks
Víno bílé 0.125 l
Vývar rybí 100 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Troubu rozpálíme na 220°C. Ryby omyjeme, osušíme, ochutíme solí a pepřem. Tymián opláchneme a rozdělíme i dovnitř ryb. Stejně rozdělíme polovinu oloupaného a pokrájeného česneku. Pomeranče a citron omyjeme, odkrojíme tenké plátky kůry z jednoho pomeranče a citronu. Dva pomeranče s půlkou citronu vymačkáme a šťávu odložíme. Zbylé pomeranče oloupeme a rozkrájíme na plátky.
  2. Smícháme olej, fenyklová semínka, víno, vývar, pomerančovou i citronovou šťávu a zbytek česneku. Ryby vložíme do pekáčku, tuto směs na ně rozdělíme a pečeme na střední liště trouby cca 25 minut. Během pečení jednou obrátíme, průběžně přeléváme vypečenou šťávou.
  3. Tekutinu z pekáčku přelijeme do pánve, rybu uchováme v teplé troubě. Do omáčky přidáme pomerančové plátky i kůru, dochutíme solí, pepřem a cukrem.
  4. Ryby rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou, dozdobíme nasekanou petrželkou a podáváme.