Mořský okoun v rajčatovo-cibulové omáčce
Ingredience
Bobkový list |
3 ks |
Česnek |
1 stroužek |
Chilli paprička |
2 ks |
Cibule |
3 ks |
Citronová šťáva |
2 polévková lžíce |
Jogurt bílý |
150 g |
Kmín římský |
1 kávová lžička |
Kurkuma |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Okouník mořský |
1.2 kg |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Rajčata loupaná (konzervovaná) |
400 g |
Sůl |
1 špetka |
Zázvor celý |
1 ks |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Rybu opláchneme, osušíme a po obou stranách několikrát příčně nařízneme. Do zářezů vetřeme sůl, pepř a citronovou šťávu. Oloupanou cibuli a česnek nadrobno nakrájíme. Oloupeme zázvor a najemno nasekáme. Papričky očistíme a nasekáme na tenké kroužky. Troubu rozpálíme na 200 °C.
- Rozpálíme přepuštěné máslo a krátce na něm osmahneme římský kmín a bobkové listy. Přidáme cibuli a orestujeme dozlatova. Vmícháme česnek, zázvor, chilli a kurkumu a opékáme ještě cca 2 minuty. Nakonec přidáme jogurt, rajčata, přilijeme 50 ml vody a přivedeme k varu. Ochutíme solí a zakryté vaříme cca 15 minut.
- Rybu vložíme do pekáčku, pokryjeme rajčatovou směsí a na střední liště trouby pečeme 20-25 minut. Poté ihned podáváme např. s rýží basmati.