Mořský okoun v rajčatovo-cibulové omáčce

Ingredience


Bobkový list 3 ks
Česnek 1 stroužek
Chilli paprička 2 ks
Cibule 3 ks
Citronová šťáva 2 polévková lžíce
Jogurt bílý 150 g
Kmín římský 1 kávová lžička
Kurkuma 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Okouník mořský 1.2 kg
Pepř černý mletý 1 špetka
Rajčata loupaná (konzervovaná) 400 g
Sůl 1 špetka
Zázvor celý 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Rybu opláchneme, osušíme a po obou stranách několikrát příčně nařízneme. Do zářezů vetřeme sůl, pepř a citronovou šťávu. Oloupanou cibuli a česnek nadrobno nakrájíme. Oloupeme zázvor a najemno nasekáme. Papričky očistíme a nasekáme na tenké kroužky. Troubu rozpálíme na 200 °C.
  2. Rozpálíme přepuštěné máslo a krátce na něm osmahneme římský kmín a bobkové listy. Přidáme cibuli a orestujeme dozlatova. Vmícháme česnek, zázvor, chilli a kurkumu a opékáme ještě cca 2 minuty. Nakonec přidáme jogurt, rajčata, přilijeme 50 ml vody a přivedeme k varu. Ochutíme solí a zakryté vaříme cca 15 minut.
  3. Rybu vložíme do pekáčku, pokryjeme rajčatovou směsí a na střední liště trouby pečeme 20-25 minut. Poté ihned podáváme např. s rýží basmati.